Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-04

Analytikern om kursrusningen i sparaktien: ”Förändring finns i bolagets DNA”

wysiwyg_image

Clas Ohlsons kvartalsrapport slog förväntningarna med råge.
Småspararfavoritens aktie rusar omkring 19 procent vid 16-tiden.
 – Kursrörelsen är befogad, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

Ett tidigare hårt pressat Clas Ohlson vädrar en aning morgonluft.

I det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019–2020 visade detaljhandelsbolaget med anor från Insjön i Dalarna att flera saker går i rätt riktning.

Rörelseresultatet uppgick till 153 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 124 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor som tidigare kommunicerats från officiellt håll.

 – Ett kanonkvartal där det mesta går Clas Ohlsons väg. Bolaget motbevisar skeptikerna, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen.

SE OCKSÅ: Resultatstyrka från Clas Ohlson

Skön bekräftelse

Omställningen mot mer handel på nätet är en aspekt som många bedömare menar kan sätta käppar i hjulet för Clas Ohlson. Men onlineförsäljningen ökade med 21 procent, från 95 miljoner kronor till 115 miljoner kronor, i det andra kvartalet.

– Många har underskattat styrkan i Clas Ohlsons företagskultur. Redan när jag tittade på aktien för något år sedan märktes att förändring finns i bolagets DNA. Från postorder till ett butiksnät och nu vidare till butiker, online kombinerat med initiativ inom delningsekonomi, säger Ahnemark

För Dagens Industri berättar Lotta Lyrå att flera satsningar som Clas Ohlson har gjort i närtid nu börjar att bära frukt.

- Vi ser positiva resultat från vårt handlingsprogram Clas Ohlson CO100+, framför allt på kostnadssidan, säger hon.

Aktiespararen träffade Lotta Lyrå för en längre intervju i januari.

– Vi har tittat över vår position och vilken omvärld vi lever i. Målet är att växa bolaget lönsamt och då behöver vi förbättra både vår digitala närvaro och vårt sortiment. Vi behöver driva tillväxt på ett nytt sätt, sa hon då.

LÄS MER: Så kan lågkonjunktur gynna Clas Ohlson: ”Måste vara bäst”

Glädje för investerarna

Aktiemarknaden har tagit emot småspararfavoritens senaste siffror med ett stort leende. Aktien är upp omkring 16 procent och handlas för nära 110 kronor vid 15.30-tiden.

Sett över 2019 har kursen stigit omkring 44 procent, men om utvecklingen sätts i ett treårigt perspektiv är den ned strax under 15 procent.

– Efter några svåra år är bolaget på gång igen. Jag var något tidig på pucken i maj 2018, men köprekommendationen har nu visat sig korrekt, avslutar Christoffer Ahnemark.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.