Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-10

Analytikern om Readlys börsnotering

wysiwyg_image

Spotify för tidningar – när Readly ska noteras på börsen har intresset gått varmt. Tjänsten fungerar som en applikation där du betalar 99 kronor i månaden för att kunna läsa tusentals magasin rakt i din mobil eller surfplatta.

I somras hade Readly 324 000 prenumeranter, deras största kundbaser hittas i Sverige, Tyskland och Storbritannien. De finansiella målen tillskrivs en tillväxt om 30 – 35 procent organisk tillväxt enligt prospektet. I deras erbjudande ska 14 miljoner aktier tecknas, 6,4 miljoner aktier säljs av befintliga aktieägare och 7,6 miljoner aktier är nyemitterade aktier. Teckningskursen är 59 kronor och enligt Bloomberg blev aktien fulltecknad inom en timme. Grundaren Joel Wikell passade på att casha in och sålde av halva sitt innehav.

Digitalisering sker i en hastig takt, många bolag som innehar digitala tjänster har gynnats av påskyndandet i utvecklingen kopplat till pandemin. Exempelvis har de amerikanska tech-jättarna FAANG gått som tåget trots den hastiga nedgången i veckan.

Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna, varför tror du att intresset har varit så stort kring bolagets börsintroduktion (IPO)?

– För att bolag som förutspås kunna leverera hög tillväxt framöver är ett hett villebråd på en tillväxttörstande börs. Readly är precis ett sådant typ av bolag. Ett bolag som ligger rätt i tiden och som förväntas kunna rida på den rådande digitaliseringsvågen.

Det har gått bra för musik och tv/film, efterfrågar vi digitala tidningar?

– Ja, åtminstone om vi ska tro den statistik som bolaget kunnat uppvisa de senaste åren, trenden är otvivelaktligen stark.

Aktien fulltecknades snabbt. Är det rimligt?

– Ett hett IPO-klimat brukar råda när börsoptimismen är på topp, vilket vi ser nu. Så det i kombination med ovanstående resonemang tror jag leder till att intresset kring bolaget blir så pass stort. Det uppstår också ett visst flockbeteende som spär på intresset ytterligare. Så ja, nog får det anses rimligt. Med tanke på relationen utbud/efterfrågan så lär aktien sannolikt gå starkt initialt. Det är ett beteendemönster vi känner igen sedan tidigare.

Vad tycker du att man som sparare ska tänka på när man tecknar aktien?

– Kom ihåg att det finns många exempel genom historien på bolag som har haft som ambition att växa kraftigt i en växande bransch, ta marknadsandelar och bli nummer ett, för att sedan kunna uppvisa vinster så småningom. Vissa lyckas, andra inte. Hård konkurrens och kraftig marknadsföring är att vänta medföljande prispress och höga kostnader. När kan vi räkna med att bolaget slutar blöda så mycket pengar?

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.