Aktiespararna

Analytikern om Volvo-noteringen: "Branschen genomgår ett tektoniskt skifte"

Av Redaktionen
15 maj 20182 min lästid

Kinesiska Geely kommer bara att gå vidare med de förmodade planerna på en börsnotering av personbilstillverkaren Volvo Cars om en värdering på minst 30 miljarder dollar, motsvarande cirka 260 miljarder kronor, kan uppnås.

Det skriver Financial Times (FT) på tisdagsmorgonen med hänvisning till två källor med insyn i ärendet.

Enligt källorna har Geely förklarat för de banker som slåss om uppdraget att ta Volvo Cars till börsen att bolaget siktar på en värdering i intervallet 30-40 miljarder dollar. Under 30 miljarder dollar kommer någon notering inte att ske, trots att en värdering i den storleksordningen anses mycket hög jämfört med Volvos konkurrenter.

En värdering på 30 miljarder dollar innebär ett värde motsvarande 10 gånger vinsten ("earnings"), klart högre än jämföra konkurrenter, enligt tidningen.

Även om en börsnotering genomförs avser Geely att kvarstå som bolagets största ägare.

En högre värdering än för de tyska konkurrenterna är dock inte orimlig, mot bakgrund av Volvos tillväxtpotential och obehindrade tillgång till den kinesiska marknaden, menar Arndt Ellinghorst.

Enligt tidigare uppgifter från Bloomberg News har Geely siktat på en värdering i storleksordningen 15-30 miljarder dollar.

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark, vad tycker du om noteringen?

- Än så länge är det på spekulationsbasis och villkorat att värderingen uppfyller Geelys önskemål

- Men om noteringen skulle bli verklighet är det naturligtvis superkul. Volvo PV är utan tvekan en svensk stolthet

Vad säger du om själva bolaget och branschen?

- Jag har inte satt mig in i de specifika siffrorna, men branschen är utpräglat cyklisk

- För närvarande genomgår dessutom branschen ett tektoniskt skifte med självskörande bilar och en större benägenhet att använda tjänster som Uber snarare än att äga en egen bil. Det påverkar ofrånkomligen Volvo Cars

Hamnar Volvo Cars på Stockholmsbörsen?

- Man kan alltid hoppas. Men sannolikt vill Geely notera bolaget där värderingsförutsättningarna är som bäst, exempelvis i New York eller i Hongkong. Men vi får hålla tummarna!

Redaktionen/Direkt

Dela med dig