Aktiespararna

Analytikern: "Plastraketen mot nya höjder"

Av Dag Rolander
27 december 20173 min lästid

Den skånska plastspecialisten Nolato har utrymme för förvärv i miljardklassen. Men det gäller att hitta rätt för att det ska vara bra för aktieägarna, menar Aktiespararens analytiker Dag Rolander.

Nolatoaktien har mer än dubblats i år. Successivt högre förväntningar har överträffats vid varje rapporttillfälle.

I början på året var det svårt att ana eller ens hoppas på den utvecklingen. Omsättningen hade sjunkit med 6 procent 2016 och resultatet med 20 procent. Det största affärsområdet Telecom hade förlorat 30 procent av sin omsättning. Dock höjdes ändå utdelningen vilket ofta tolkas som en signal om att styrelsen ser positivt på den närmaste framtiden. Men en annan tolkning var att pengarna inte behövdes för expansion, som ju börsen helst ser.

En något noggrannare sifferstudie skulle ha visat att ett större förvärv i slutet på 2016 tillförde mer omsättning till Medical och Industrial än vad Telecom hade tappat. En analys mer på djupet hade kanske upptäckt att nya projekt var mycket lovande inför 2017. Telecom har breddat utbudet, bland annat E-cigaretter, bytt namn till Integrated Solutions och fördubblade omsättningen under årets första nio månader.

Samtliga affärsområden går starkt. Koncernens organiska tillväxt blev 39 procent för niomånadersperioden och 57 procent för det tredje kvartalet isolerat. Lönsamheten förbättras också med en rörelsemarginal på 11,9 procent under det tredje kvartalet och klart över målet om 10 procent. Att trenderna håller året ut är troligt.

Hur det går nästa år är mer osäkert. Aviserade planer på ökad produktionskapacitet i flera anläggningar bäddar för större volymer. Finansiellt står Nolato starkt. Den högre lönsamheten ger starka kassaflöden efter investeringar. Nettoskulden var 324 miljoner kronor efter nio månader och bör krympa ytterligare. Eget kapital var 1950 miljoner kronor. Utrymme för förvärv i miljardklassen finns.

Fjolårets förvärv, i Polen och Schweiz, tillförde en omsättning på 475 miljoner kronor. Köpeskillingarna motsvarade 90 procent av det beloppet. Nolato värderas i dag till två gånger omsättningen. Börsen skulle initialt välkomna fler förvärv men det gäller att hitta rätt för att det ska bli bra i längden.

Årets kursdubbling för aktien har stöd i en motsvarande vinstfördubbling om prognosen för 2018 håller. Konjunkturutsikterna är fortsatt gynnsamma. Affärsområdena är i stort sett jämnstora, har breda produktprogram, många kunder och långa kontrakt vilket ger stabilitet i intjäningen. Årets närmast otroliga tillväxtsprång talar emot tesen om stabilitet men visar å andra sidan att det finns stort kunnande i bolaget och kompetensen är knappast flyktig.

Nolatos p/e-tal på 20 är ganska högt men inte farligt om ledningen lyckas lägga i en högre tillväxtväxel bortom 2018. Till kurser kring 525 kronor blir rådet att behålla.

Dela med dig