Aktiespararna

Analytikern: Populär aktie - som är alldeles för dyr

Av Eric Emanuelsson
3 februari 20232 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih snackar om de senaste börsnyheterna i Aktiespararnas podcast "Tillsammans mot miljonen".

Den här veckan tar man bland annat grepp på en riktig småspararfavorit.

Under veckan som gått har kvartalsrapporterna för Q4 fortsatt att trilla in - och med det stora rörelser på börsen.

Ett bolag som rusade efter rapport var JM som överraskade positivt.

Ett annat som sjönk cirka 5 procent var Axfood. En aktie som gick som tåget under 2022 men som nu verkar möta på motstånd. När hela börsen har rusat fram under 2023 så är aktien nämligen back cirka 10%.


En dålig rapport

"Rapporten var lite av en besvikelse. Något vi tar med oss generellt från den här rapportperioden är ändå lönsamheten. Att vissa bolag har lite svårare att föra över sina kostnader till sina kunder, och där har Axfood haft det lite motigare än vad marknaden hade förväntat sig. Absolut, resultatet är starkt men höga kostnader kommer pressa framåt i och med leverantörer som höjer priser och så vidare, och då har man kanske inte lyckats föra över så mycket av kostnaderna som förväntat. Då ska vi ändå komma ihåg att det har blivit mycket dyrare att handla, men det är möjligt att Axfood hade behövt ta i mer för att förbättra marginalerna", säger Carl-Henrik Söderberg.


Titta på konkurrenten i stället

Både Mohammed Salih och Carl-Henrik Söderberg tycker att Axfood-aktien är dyr, trots årets nedgång. I stället rekommenderar de att man tittar på en av konkurrenterna - om man vill äga aktier inom samma bransch.

"Jag har tagit upp Europris som handlas till hälften av Axfoods värdering, då till P/E10 och delar ut mer pengar. Så det skulle kunna vara ett alternativ till ett högt värderat Axfood", säger Carl-Henrik Söderberg.


Tillsammans mot miljonen

Dela med dig