Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-12

Analytikern: ”Premie med substans – köp investmentbolaget”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2018.

wysiwyg_image

Öresund har en lysande historia. Det mesta tyder på att den upprepas. Köp, substanspremien till trots.

Öresund hade blixtrande stjärnstatus förra sommaren. Sedan dess har bolagets portfölj, främst Bilia, fallit aktiemarknaden ur hågen, förväntningarna fått sig en törn och aktien har dalat. Substanspremien sjönk i höstas och var vid årsskiftet 3 procent. I slutet på maj hade den ökat till 5 procent. Premien bygger på förväntningar om kommande starka prestationer. Den motiveras inte av fjolåret, som gick 3,5 procent sämre än avkastningsindex (SIXRX) eller av årets fem första månader som gått i linje med index, men väl av tidigare år. Under 2015 och 2016 överpresterade Öresund med totalt 41 procent och sett över 10 år, till årsskiftet 2017, hade Öresund lyckats dubbelt så bra som index. Det är beundransvärt, och värdefullt.

Portföljen har bra riskspridning med ett trettiotal positioner inklusive, vid årsskiftet, fem blankningar, däribland Tesla, till ett totalvärde om knappt 300 miljoner kronor.

Utdelningen för 2017 på cirka 10 kronor, utformades som en sakutdelning med en aktie i Bilia och en i MQ för varje tiotal Öresund.

LÄS OCKSÅ: Lycka för Qviberg – investmentbolaget slår börsen: "Börjar känna igen vårt Öresund"

Förvaltningskostnaderna uppgår till cirka 20 miljoner kronor eller 0,35 procent räknat på förvaltat kapital om cirka 5,6 miljarder kronor. Det är i nivå med avgiften för en billig indexfond men här är förvaltningen aktiv.

HQ-debaclet är nu ett avslutat kapitel och rättsprocessen, som vanns, kostade drygt 20 miljoner kronor. Huvudperson i den historien var Mats Qviberg och att Öresunds stjärna kan lägga den plågan bakom sig borde möjliggöra starkare insatser för Öresund. Styrelsen är erfaren och namnkunnig med bland andra Leila Freivalds, Märtha Josefsson och Marcus Storch.

Den som inte vill betala en premie för att få del av bolagets snilledrag kan ta rygg genom att helt enkelt kopiera portföljen, följa upp löpande via kvartalsrapporter och eventuella flaggningar. Det som då inte kommer med är Öresunds marknadskänsla och historiskt vältajmade köp och försäljningar.

SE ÄVEN: Analytikern: "Rabatt och utdelning lockar – köp Investor"

”Om framtiden vet vi ingenting”, konstateras i årsredovisningen, följt av visdomen att ”Den långsiktige, aktive och kloke investeraren kommer alltid, oavsett konjunktur, kunna skapa värde över tid.”

Aktiesparare som köper välskötta investmentbolagsaktier kan dra ned på den egna aktiviteten och så mycket klokskap krävs inte heller för att få ta del av en galant aktieresa. Långsiktighet, däremot, måste man också besitta själv.

Chansen är god att historien upprepar sig med klart bättre avkastning än index. En premie är inte svår att motivera. Kanske inte klockrent, men rådet blir köp. 

MISSA INTE: Analytikern: "Cash is king – köp välskötta bolaget”

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.