Aktiespararna

Analytikern: Roger Akelius agerande bra för Castellum

Av Annelie Östlund
27 mars 20234 min lästid
Från vänster: Handelsbankens analytiker Johan Edberg och Roger Akelius, huvudägare i Castellum.  .
Nytt storköp - Handelsbanken tror att aktien kan öka med nästan 100% de kommande åren.

Först snackade Roger Akelius ned Castellums kurs. Sedan fortsatte han tanka aktier. Nu spekuleras det i att miljardären vill köpa ut fastighetsbolaget från börsen. ”Jag tror mindre på det idag än tidigare”, säger Handelsbankens analytiker Johan Edberg.

I fredags köpte Akelius Residential Property, som kontrolleras av Roger Akelius, ytterligare 2 miljoner aktier för totalt 224 miljoner kronor vilket innebär ett pris om 111,46-112,30 kronor per aktie. Sedan i höstas har Akelius seglat upp som den klart största ägaren och efter fredagens affärer kontrollerar han 12,73% av bolaget enligt Holdings.

Förra veckans aktieköp har ytterligare eldat på spekulationerna om att Roger Akelius har planer på att köpa ut Castellum från börsen.

Till saken hör att Roger Akelius i november förra året gick ut i GP och larmade om att Castellums finansieringsproblem var ”grava” och att bolaget måste slopa utdelningarna för att slippa konkurs. Det tolkades av många som att Roger Akelius medvetet ”snackade ned kursen” för att kunna köpa aktier billigare.

”Jag hade också den tanken initialt. Men nu tycker jag snarare att han agerar för att skapa ett bra och konkurrenskraftigt Castellum på börsen”, säger Handelsbankens analytiker Johan Edberg och fortsätter:

”Hade Akelius velat köpa upp Castellum så borde han väl snarare lobba för beslut som inte är positiva för bolaget över tid – för att hålla nere kursen. Men nu tycker jag att bolaget tagit kloka beslut. Man har ställt in en utdelning, föreslagit en stor nyemission och det har tillsatts nya styrelseledamöter. Allt sammantaget pekar mot att Roger Akelius har en långsiktig syn på Castellums som ett noterat bolag.”

I februari meddelade Castellum att bolaget planerar en nyemission på totalt 10 miljarder kronor. Akelius Residential Property har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel och har dessutom ingått ett garantiåtagande om att teckna ytterligare 29,1 procent av företrädesemissionen utan teckningsrätter.

I en analys skriver Handelsbanken att synen på Castellum är positiv. Riktkursen på tre års sikt ligger på 200 kronor vilket kan jämföras med att aktien idag handlas till 114 kronor.

Ni tror på nästan en fördubbling?

”Man ska komma ihåg att horisonten är tre år och att aktien har kommit ned ganska kraftigt de senaste veckorna med anledning av en generell oro för fastighetssektorn. Kursen låg på över 160 kronor så sent som i februari. Men det är en extremt volatil marknad och man ska ha respekt för att fastighetssektorn står inför många och stora utmaningar.”

Hur påverkar det faktum att bolaget nu har en likvid miljardär i toppen på ägarlistan?

”Det är bra att ha en stark huvudägare som kan vara med och hjälpa bolaget om det behövs och propagera för kloka beslut, vilket vi anser att Akelius har gjort. Men det betyder inte att han kommer att ha någon slags pro bono-inställning. Och faktum kvarstår att vi sannolikt står inför en ganska besvärlig lågkonjunktur med banker som kanske inte vill eller kan låna ut pengar till höger och vänster och en avvaktande kapitalmarknad”, säger Johan Edberg.

Handelsbanken Capital Markets är en av flera rådgivare i Castellums föreslagna nyemission.

Dela med dig