Aktiespararna

Analytikern: Så kommer börsåret 2023 att gå

Av Göran Lind
6 december 20224 min lästid
Hur kommer börsåret 2023 att gå? I en rad artiklar har Aktiespararna intervjuat experter och analytiker för att få svar på frågan. Först ut är Aktiespararnas egen analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Är du positiv, negativ eller mittemellan till börsåret 2023?

”Jag lägger mig mittemellan, då jag tror att även om både inflation och räntor ser ut att ha toppat så finns det en risk att inflationen är mer ”sticky” till sin natur än förväntat. Det gör att de så viktiga centralbankerna kanske inte kan agera så börs- och konjunkturvänligt som marknaden hoppas på. Vi är på väg rakt in i en lågkonjunktur. Frågan är hur djup den blir. Det kommer oundvikligen att pressa bolagens vinster under 2023. Men vi ska komma ihåg att börsen är framåtblickande och många aktier och värderingar har kommit ner. Därmed är förväntansbilden lägre ställd framåt, vilket skapar en bättre grund för aktierna att stå på. Dessutom tror jag marknaden rätt snabbt kommer att rikta fokus mot vad man tror om 2024. Vi vet redan nu att 2023 kommer att bli tufft, men kan det lätta under 2024?”

Om det blir en vändning under nästa år, när kan den komma i så fall?

”Jag tror att det kommer att vara fortsatt slagigt en tid framöver. Det innebär att börsen lär röra sig sidledes inom ett brett intervall, där nuvarande orosmoln består. Förhoppningsvis kan vi se någon form av ordentlig trendvändning under årets andra halva när utsikterna för 2024 tas i allt större beaktande och då hoppas vi på bättre fart i ekonomin”

Vad tror du om utdelningssäsongen våren 2023?

”Om vi inte får en kollaps i ekonomin under början på året är jag rätt optimistisk. Även om vi redan nu sett en del inställda utdelningar, så tror jag över lag att framför allt de större och mer välskötta bolagen kommer att kunna behålla sina utdelningar. Balansräkningarna är välfyllda på flera håll och utdelningar är en viktig variabel för investerare och därför något som bolagen generellt ogärna vill sänka eller i värsta fall ta bort. Gammal hederlig bank och verkstad bör kunna leverera fortsatt fina utdelningar. Fastighetssektorn och konsumentrelaterade bolag får det tuffare.”

Vilka sektorer kan vara särskilt intressanta under nästa år?

”Vi vet att det svänger fort på börsen och många av vinnarna 2021 har varit stora förlorare under 2022. Amerikansk tekniksektor är exempelvis ner 50% i år, likaså svenska fastighetsaktier. Ska pendeln svänga tillbaka ännu en gång? Då marknaden alltmer verkar tro på att räntan peakar under 2023 borde vi kunna se bolag som värderas lite högre och åter får komma in i värmen. Höga multiplar hittar vi ofta bland tillväxtaktier och marknaden lär leta efter tillväxt under ett förväntat svagt 2023 konjunkturellt. Vilka kan komma att leverera det? Evolution kanske. Jag tror också att nästa år på börsen kommer att vara stökig till och från. Under året tror jag att ocykliska läkemedelssektorn kan fortsätta att gå bra då flera av bolagen, exempelvis Astra Zeneca, kan uppvisa god vinsttillväxt. Det finns givetvis intressanta enskilda bolag i olika sektorer också och generellt håller jag mig fortsatt till större bolag, gärna med stabil lönsamhet och stark balansräkning.”

Vad tror du om utvecklingen på Stockholmsbörsen 2023?

”En klassisk gissning är att utgå ifrån vad marknaden förväntar sig i form av vinsttillväxt för börsen som helhet. Rätt eller fel, men vi kan konstatera att värderingen på börsen ligger nära ett slags historiskt genomsnitt i dag och att gissa på vinstutfallet för 2023 känns vanskligare än någonsin. Jag håller mig i sargkanten och gissar på att vi slutar året på ett knappt plus, inräknat inkasserade

Intervjuer

Dela med dig