Aktiespararna

Analytikern: ”Sälj överprissatt aktie”

Av Dag Rolander
22 maj 20183 min lästid

Högt värderad mot eget kapital och med risk för fortsatt sämre lönsamhet kan aktien halveras. Sälj, är Aktiespararens experts råd.

Volati är ett konglomerat med portföljbolag i vitt skilda branscher och därför utan tydliga syn­ergier mellan bolagen vid sidan om finansieringen med ägarkapital och lån som ju i ett större sammanhang fås till lägre kostnad.

Det går inte att vara expert på allt.

För att modellen ska fungera måste branschspecifika kompetenser av god klass finnas lokalt hos döttrarna. Snabbt föränderliga branscher, där kompetenser blir obsoleta, ska und­vikas. Strategin är att förvärva före­tag med beprövade affärsmodeller, ledande marknadspositioner, starka kassaflöden, entreprenörsanda i be­håll och till rimliga värderingar.

Det är lättare sagt än gjort.

Likt investmentbolag brukar konglo­merat handlas med rabatt i förhål lande till vad delarna är värda. Med den inställningen investerar Chris­ter Gardell och förordar renodling.

För riskkapitalbolag är modellen köp, utveckla, sälj. Så undviks lång­siktiga bekymmer. Ratos, som åkt berg­och­dalbana, sålde starka kort och behöll felinvesteringar för länge.

För Volati blev fjolåret det första som börsbolag. Tidigare fanns en­bart preferensaktien. Stamaktien noterades i december 2016 till kurs 58 kronor. I emissionen satsades 1,2 miljarder kronor för 26 procent av aktierna.

Investmentbolag brukar värderas efter substansvärde. Här är det knepigt med små, onoterade och inte särskilt genomlysta affärer. Med avstamp i eget kapital på 2,35 miljarder och justerat för preferensaktiernas andel på 1,08 miljarder kronor (lö­senpriset i maj 2020 är 675 kronor) återstår 1,27 miljarder kronor eller 16 kronor per stamaktie.

Balansräkningen hyser en netto­skuld på 0,6 miljarder kronor och på tillgångssidan finns sköra imma­teriella tillgångar på 3,3 miljarder varav 2,2 miljarder kronor i goodwill.

Rörelseresultatet ökade från 318 till 377 miljoner kronor i fjol men 105 miljoner kronor förklaras av förvär­vet av Akademibokhandeln, som gjorts inför det lönsamma andra halvåret, och organiskt föll resultatet med 18 procent.

Kvar av nettoresultatet på 240 mil­joner kronor efter avdrag för utdel­ning om 64 miljoner kronor på preffarna var 176 miljoner kronor eller 2,19 kronor per aktie motsvarande en avkastning på eget kapital om 15 procent. Med ett avkastningskrav på 8 procent motiverar det en kurs på 27 kronor. Där ligger p/e-­talet på 12. Utdelning på 50 öre ger dåligt stöd.

Aktien marknadsfördes med in­tressant historik och avlägsna mål som att dubbla rörelseresultatet till 700 miljoner kronor inom tre år. Det kan bli jobbigt nog att upprätthålla aktuell nivå och vi ser risk för bety­dande nedsida i Volati.

Dela med dig