Aktiespararna

Aktien är en värdefälla - svårt att se en vändning i närtid

Av Carl-Henrik Söderberg
7 februari 20235 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. I dag fokuseras det på rapportperioden, utdelningssänkningar, centralbankerna, räntan och konjunkturstatistik.

Snart är vi tillbaka

Börsen har varit lite svagare på slutet, bland annat på grund av en oväntat starka jobbsiffran från USA, men börsen är alltjämt +3 % på en vecka och dryga 10 % upp sedan årsskiftet.

Att vi bara har 6 % upp till toppnivåerna från inledningen på förra året känns såklart lite märkligt givet vad vi var med om förra året med krig, skenande inflation och centralbanker som höjde räntan rekordsnabbt. Det är helt klart en annan värld idag än för drygt ett år sedan men börsen försöker i vanlig ordning blicka framåt…


Rapportperioden

Överlag har börsen gett tummen upp för rapportperioden, trots till synes många svaga rapporter, och ser vi exempelvis till de amerikanska bolagen så har de slagit prognoserna vad gäller omsättningstillväxt med 60 % och vinsttillväxt med 65 %. Det är givetvis börspositivt.

Bolagens lönsamhet är det som huvudsakligen varit i fokus. Hur väl börsbolagen har lyckats parera en fortsatt stigande kostnadsmassa genom att föra över dessa ut mot sina kunder, något som är långt ifrån lika enkelt idag jämfört med för ett år sedan.

Generellt har den indextunga verkstadssektorn levererat väl på den punkten och flertalet bolag imponerade. Sandvik, Assa Abloy, Alfa Laval och SKF för att nämna några.

Flertalet konsumentbolag, som är betydligt närmare de pressade hushållen, hade det dock betydligt tuffare. Dometic, Electrolux och H&M exempelvis, där de två förstnämnda dessutom ansåg sig nödgade till utdelningssänkningar.


Kursgrafen i Elux de senaste tre åren jämfört med OMXS30. Den tidigare starka korrelationen gäller inte längre i takt med allt sämre operationell utveckling i bolaget.

Sänkta utdelningar - rättvisa nedgångar i aktiekurserna

Och vi stannar kvar vid Electrolux och konstaterar hur fort det kan gå – från låga skuldkvoter till höga. Även om skulden hade minskat så gör det kraftiga fallet i rörelseresultatet att skuldkvoten skjuter i höjden och ledningen väljer också att sänka utdelningen.

Aktien har tidigare lockat många med sin höga direktavkastning men nu visade den sig inte vara ihållig.

Bolaget verkar ständigt jobba i motvind från flera håll och nu med vikande efterfrågan blir det än svårare att nå någon vidare lönsamhet i verksamheten. Aktien har länge varit en värdefälla, när vänder det? Det är åtminstone svårt att se det i närtid.



Orangea staplar visar på nettoskulden/ebitda och blå linje visar på ebitda-marginalen

Snart dags att sänka styrräntan?

Om vi ska tro marknaden så kommer Fed att höja räntan 25 punkter till för att sedan börja sänka räntan igen med start under sommaren. Det är inte vad Fed kommunicerar (såklart) men det återstår att se om marknaden är för optimistisk.



Trendvändning i räntan?

Vi noterar dock att förra veckans oväntat starka arbetsmarknadssiffra fick räntorna att stiga tillsammans med att sannolikheten för en 25-punktershöjning i mars från Fed steg från 30 till 60 % sannolikhet.

En amerikansk 10-åring har trendat ned i snabb takt (samtidigt som börsen stigit) men vände nu upp vid sitt 200-dagars glidande medelvärde och vid den långa trendlinjen. Trendvändning i sikte? Börsen hoppas att så inte blir fallet.


Dollarn följer med?

Dollarn har då såklart hängt på långräntorna upp. För vad det är värt så går vi dessutom in i en säsongsmässigt stark period för den amerikanska valutan.


Ska flödena in till aktier fortsätta?

Vi har under de senaste veckorna skrivit om hur många legat utanför marknaden vilket bidragit FOMO och många som ska försöka jaga i kapp uppgången. Köptrycket ökar och börsen stiger ännu mer. Och visst har det gått snabbt på slutet. För snabbt?

I nedan graf ser vi just hur flödena in och ut ur aktiemarknaden har sett ut. Vi ser då hur inflödena har varit tämligen kraftiga på slutet.


Viktiga siffran verkar bottna

I vanlig ordning är det fullt fokus på makrosiffror när marknaden försöker hitta ledtrådar för vart ekonomin är på väg.

Korrelationen mellan bolagens vinstutveckling och framåtblickande makrodata i form av inköpschefsindex tenderar till att vara stark. Att det sistnämnda fallit kraftigt har därför skapat en utbredd oro om att vinsterna ska komma ned ordentligt under året. Att inköpschefsindex nu ser ut att vända upp är därför positivt och ökar på riskviljan hos investerare när tron ökar om att botten är passerad.

Det är givetvis för tidigt att kalla det för en uppåtgående trend men alltjämt positivt och brer på förhoppningarna om att vi kan undvika en hårdlandning av ekonomin.

Börsen tenderar till att ligga 6-9 månader före vinstutvecklingen och förhoppningarna stiger om att bolagens vinster inte ska behöva justeras ned så mycket som marknaden tidigare befarat.



Dela med dig