Aktiespararna

Ska bolagsvinsterna plötsligt rädda börsen?

Av Carl-Henrik Söderberg
17 oktober 20228 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på starka rapporter, fallande gaspriser, kryptovalutor och förväntade räntehöjningar.

Rapportperioden är igång och nog tycker investerare att det är skönt att slippa lägga allt fokus på inflationsdata ett tag.

Sandvik kom under gårdagen med starka siffror och lyfte hela sektorn. Likaså bank gick framåt, bland annat tack vare bra rapporter från amerikanska sektorkollegor som säkerligen "rann över" lite på de svenska dito.

Räntenettot var som väntat starkt men också positiva signaler om att såväl hushåll som företag än så länge uppvisar god motståndskraft trots det tuffa läget som råder.

Att såväl verkstad som bank går starkt är bra för index (OMXS30) som är väldigt tungt tiltat mot just dessa sektorer. Index har lämnat stödnivån på 1800 med besked och bryter idag igenom 50-dagars glidande medelvärde, det är i sig en positiv signal och indikerar styrka i det korta perspektivet.

En bortglömd räntevinnare?

Nätmäklarna har haft det tufft på börsen i år i spåren av sämre börser vilket bland annat medfört utflöden och mindre aktiva sparare. Det blev ett tufft uppvaknande ifrån pandemin med den enorma kundtillväxt och marginalresa som det medförde. Tillsammans med en hög värdering har det varit en jobbig mix för aktiekurserna senaste året.

Avanza var exempelvis ned över 50 % inför dagens rapport med en värdering som gått från p/e 40 till p/e 15. Så från att ha värderats som ett tillväxtbolag har det snarare börjat värderas som en traditionell bank i takt med att vinstprognoserna har justerats ned.

Lite extremt kan tyckas givet skillnaden i affärsmodell och tillväxtförutsättningar.

Inför dagens rapport väntade sig exempelvis analytikerkåren i snitt en vinsttillväxt på 16 % för 2023 och 9 % för 2024. Storbankerna väntas å sin sida växa vinsterna ungefär 7-8 % kommande år. Inte så himla stor skillnad alltså.

Men så kom väl rapporten för det tredje kvartalet och bolaget levererade ganska klart över förväntan, både vad gäller tillväxt och resultat, där primärt räntenettot lyfte resultatet. Precis som traditionell bank mår väldigt gott i rådande ränteläge gör nätmäklarna det.

Det återstår att se hur mycket dagens rapport gör avtryck i prognoserna framåt.

Ska bolagsvinsterna plötsligt rädda börsen?

Att förstå alla kraftiga rörelser som just nu sker på börsen är inte helt enkla. inte heller helt logiska alla gånger. När vi dessutom befinner oss i ett såpass nervöst läge som nu, ja då tenderar rörelserna (volatiliteten) att bli extra kraftfulla.

På en marknad som mer eller mindre har förberett sig på en hårdlandning i ekonomin är de första inkommande rapporterna positiva i den bemärkelsen att de signalerar att bolagen än så länge står pall bättre än förväntat.

Att vi nu skulle få se en vinstkrasch, efter den värderingskrasch vi har sett på börsen, har ansetts vara det största orosmolnet för börsens framtida riktning, något som får sägas avspeglas i de låga värderingar vi fått på många håll.

Men efter några dagar in i rapportperioden har marknaden svängt lite grann. Kanske kommer vinsterna istället "rädda" börsen?

Det är givetvis alldeles för tidigt att ropa hej än, sannolikt ska vinsterna komma ner en del från rådande nivåer. Frågan är bara när och hur mycket.

Nedan ser vi analytikernas vinstprognoser för resterande kvartal för året. Ska de upp eller ned härifrån när röken lagt sig efter rapporterna?

Likvidet och börsen = sant

Det är rätt intressant att se hur tydligt centralbankernas agerande har haft bäring på aktiemarknaden historiskt och kanske teknik/tillväxtaktier i synnerhet.

Det samlade börsvärdet för de största amerikanska teknikaktierna har fallit kraftigt sedan centralbankerna med Fed i spetsen tvingades svänga om i sin räntepolitik och slutat stödköpa obligationer.

Det är också svårt att blunda för det faktum att den ultralätta penningpolitik som tidigare bedrevs skapade tillgångsbubblor som vi nu får betala priset för.

Vi har sett en tydlig värderingskrasch på börsen och frågan hur mycket billigare det ska bli innan ”det är över”. Den stundande rapportsäsonger kommer att ge oss guidning kring vinsterna framåt.

Arbetslösheten historiskt låg – hur länge till?

Om Fed förblir så aggressiva som de för tillfället kommunicerar kommer det att innebära att arbetslösheten riskerar att stiga mer än tidigare prognoser. Börjar arbetslösheten trenda uppåt har det historiskt visa sig att en lågkonjunktur är oundviklig.

Tecknen på svaghet har åtminstone börjat synas i den amerikanska ekonomin på sistone med svaga inköpschefsindex samt minskad efterfrågan på arbetskraft.

Marknaden fortsätter med andra ord att oroa sig för händelseförloppet kommande året. Hur högt ska Fed höja räntan och vad blir sedermera konsekvenserna för bolag och hushåll.

Styrräntan ska fortsätta upp

Allt fler av ledamöterna tror nu att styrräntan kommer att nå en topp på nästan 5 procent nästa år. Även marknadens prognoser rör sig ditåt. Nedan staplar visar på förväntningar var Feds styrränta kommer ligga i mars 2023.

Samtidigt, vad som fick USA-börsen att stiga kraftigt under gårdagen var inte enkom positiva kvartalsrapporter.

Fed-ledamot Bullard, som anses vara bland de som leder retoriken kring penningpolitiken, sade i en intervju att han ser framför sig att Fed kommer att höja räntan som planerat under de återstående två mötena i år (och nå en styrränta kring 4,5-4,75 %) men att de sedan bör ta en paus i sitt höjande.

Agera lite mer "vänta och se" helt enkelt. Det var sannolikt en kommentar som fick riskaptiten att stiga på börsen.

Fallande gaspriser räddar Europa i vinter?

De skenande gaspriserna har satt skräck i framförallt europeisk ekonomi inför den stundande vintern.

Att det då har gjorts prognoser på vädret fram till februari/mars som visar på att det ser ut att kunna bli en ovanligt mild vinter är därför positivt. Att prognosticera vädret verkar vara tillräckligt svårt bara några dagar framåt så dessa prognoser bör naturligtvis tas med en stor nypa salt.

Men om de skulle visa sig stämma, då kan vi förvänta oss både mildare väder men också mer vind. Sammantaget positivt för energisituationen i Europa.

Gaslagren är fulla för de flesta europeiska länder och gaspriserna är också ner kraftigt från toppen även om de är kvar på höga nivåer. Det minskar oron för att exempelvis industrin ska behöva stänga ner tillfälligt på grund av höga energikostnader. Positivt för konjunktur och börs om så blir fallet.

Kryptovalutor - hur hett är det idag?

Ingen har säkert missat de kraftiga ras som skett i kryptovalutor under året. De största och mest populära, Bitcoin och Ethereum är bägge ner över 50 % i år. Mindre kända, såsom Solana, Polkadot och Cardano är ner mer än så.

Kryptovalutor var omåttligt populärt i en period när allt gick upp. En ihållande extremt expansiv penningpolitik från centralbankshåll blåste upp denna bubbla. Huruvida krypto är något för framtiden låter undertecknad vara osagt. Likaså vad som är ett rimligt pris.

Ska Bitcoin handlas till 20 000 dollar eller 70 000 dollar? Det är inte lika "enkelt" som att räkna på som om Volvo ska handlas till 150 kronor eller 200 kronor baserat på gjorda vinstantaganden och val av multipel baserad på historik och gentemot sektorkollegor. Självklart blir aktieanalysen också fel ibland men det går ändå att resonera kring det. Det är svårare i kryptovalutor.

Nedan graf visar på att intresset åtminstone har svalnat rejält senaste året mätt i flöden in i kryptoprodukter.

Marknadsanalyser

Dela med dig