Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-23

Analytikern: "Tillväxtraket mot nya mål"

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 8 2017.

Den pågående omregleringen av spelsektorn gör utsikterna för Catena Media svårbedömda. Avvakta.

Catena Media startar, håller igång och förvärvar ett stort antal sajter, internets motsvarighet till tidningar och tidskrifter, som är populära och kommer högt i resultatlistan när någon via sökmotorer (Google) söker ett ämne. Sökare slussas via annonser och klick vidare till affilierade bolag.

Flertalet av dessa är speloperatörer som Betsson och Leovegas. Öppnar den spelsugne ett konto utgår värvningsbonus eller en andel av spelintäkterna. Bolaget annonserar också på andras sajter för att hitta kandidater.

Mixen av prestationsbaserade intäkter förskjuts i år från bonus till över 60 procent intäktsdelning, vilket kan bli bättre men utspritt framåt i tiden. I fjol tillfördes drygt 200 000 nya spelkonton. I år kan kvartals­takten passera 100 000.

Organiskt byggs värde genom att expandera flocken av taggade spelare. Värde byggs också via den aktiva förvärvsstrategin eftersom priset på sajter är kanske en tredjedel av vad börsen är beredd att betala för samma intjäning.

Catena har förvärvat ett stort antal sajter med intäkter på 10–60 miljoner kronor och marginaler på 50–80 procent för 4–5 gånger resultatet. Spelardatabaser, för direktreklam, förvärvas också.

Tillväxten sedan start 2012 har varit fenomenal liksom lönsamheten. Målet är nu, 2016–2018, att växa i en årstakt av 75 procent, och nå en rörelsemarginal över 50 procent.

En utmaning är att användare på internet är flyktiga. Det är också relativt lätt att starta nya sajter och generera trafik. Konkurrensen är hård och livslängden ofta kort.

Catenas position – ett mediehus inom den tydligt begränsade spelvärlden – ger stordriftsfördelar som jämnar ut trafikflödet för helheten.

En spelare som blir inaktiv hos en kund kan återvända till bolagets sajter och slussas till en annan affilierad operatör.

Den pågående omregleringen av spelsektorn är en mer svårbedömd problemställning. Den handlar om beskattning men också hur operatörer får agera. Catena har lämnat den nederländska marknaden.

Hög vinsttillväxt förknippas med hög värdering. Men hög risk drar ned. Brittiska XLMedia är jämförbart i storlek och handlas till p/e 11. Catenas p/e 16 motiveras med dubbelt så hög tillväxt. Spelbolag värderas med p/e-tal runt 15.

Vid halvårsskiftet fanns en låne­skuld på 1 miljard kronor som använts för förvärv. Inräknat lånet värderas Catena till 14 gånger rörelse­resultatet 2018.

Huvudägare och grundare har nyligen minskat sina innehav medan andra insiders har ökat och vd har fått gå eftersom ny kompetens behövs då bolaget tiofaldigats under dennes 2,5 år på posten. Vi väljer läktaren. 

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.