Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-01-19

Analytikern: "Tre rapporter att se fram emot"

wysiwyg_image

Imorgon torsdag (20/1) drar årets första rapportperiod äntligen i gång. Det har blivit dags att sammanfatta 2021 och med en svajig börs gäller det att prestera, annars kan marknadens bestraffning bli hård. Här kommer tre rapporter som undertecknad ser fram emot extra mycket:

Sandvik (20/1)

Sandvik är ofta en tidig tonsättare för hela rapportperioden och därmed alltid en höjdpunkt. Deras höga konjunkturkänslighet ger en bra bild av hur marknadsklimatet ser ut för tillfället. De senaste kvartalen har visat på en stark orderingång. De senaste månaderna har vi däremot sett betydligt fler orosmoln etablera sig på börshimlen. Det ska bli särskilt intressant och följa upp hur komponentsbristen kan ha påverkat bolaget.

Klarar orderingången leva upp till de högt ställda förväntningarna trots allt? Svaret på frågan kommer möjligen vara viktigt för hela rapportperiodens utgång.

SEB (27/1)

Den 27:e januari inleder SEB storbankernas rapportsäsong. Storbanksaktierna blir extra intressanta med tanke på den potentiella nya räntemiljö vi ger oss in i. Storbanken väntas i samband med rapporten att även presentera sin syn på de kommande tre verksamhetsåren, vilket kommer att avslöja en del om bankens utsikter framåt. Denna rapport har goda möjligheter att vara en tydlig vägvisare för övriga storbanksrapporter.

Balder (3/2)

Den 3:e februari rapporterar inte mindre än sex fastighetsbolag. Sektorns rapporter är högintressanta generellt, men om man måste välja någon är sektorns gigant ett enkelt val. Fastighetsbranschen väntas ha avslutat 2021 mycket starkt då deras marknadsklimat med låga räntor och hög inflation är som i en drömvärld.

Det ska däremot bli mycket intressant att höra deras kommentarer om de stigande räntorna som kan ge stor effekt framöver på både förvaltningsresultatet och värderingarna. Denna oro kan tänkas skapa stor differens mellan bolagen, särskilt vad gäller de orealiserade värdeförändringarna på fastigheterna.

/Robert Andersson

Författare Redaktionen