Aktiespararna

Analytikerna: ”Räknar med styrka och extrautdelning”

Av Nyhetsbyrån Direkt
22 januari 20183 min lästid

Förväntningarna är högt ställda på Atlas Copco efter ett starkt börsår: orderstyrkan väntas hålla i sig och för det fjärde kvartalet spås en organisk ordertillväxt på 14 procent, enligt Inquiry Financial.

Det kan jämföras med 17 procent i det tredje kvartalet och bolagets kortsiktiga guidning om en efterfrågan på fortsatt höga nivåer i senaste rapporten. Kvartalets rörelseresultat väntas ha ökat på årsbasis från 5,8 till 6,6 miljarder kronor.

Enligt flera bankkommentarer väntas utöver detta en extrautdelning.

"I avsaknad av större M&A-initiativ under det kommande året är det inte särskilt vettigt för Atlas Copco att behålla all kassa som genereras och vi väntar oss att bolaget aviserar en total utdelning på 15-20 kronor", skriver exempelvis SEB.

Credit Suisse är inne på samma linje:

"Marknadsförväntningarna är nu inställda på en extrautdelning", skriver banken och ser utrymme för en sådan på 7:50 kronor.

Enligt Inquiry Financials konsensus ligger den förväntade totala utdelningen på i genomsnitt 8:26 kronor (6:80), men spannet på mellan 5:71 och 22:50 indikerar att somliga bidragsgivare har räknat in extrautdelning i sitt estimat.

Problemen i bolaget är i linje med medvinden av det mer angenäma slaget: vid sin kapitalmarknadsdag ett par veckor efter rapporten för det tredje kvartalet nämnde vd Mats Rahmström, liksom under rapportkonferensen, diverse flaskhalsar hos underleverantörer av gruvutrustning och kompressorer som främsta dåvarande problem. Detta hade lett till att omsättningen under det tredje kvartalet kom in sämre än förväntningarna.

Enligt vd-budskapet på kapitalmarknadsdagen förväntade han sig att problemet skulle vara löst under det första kvartalet, men bestå under det fjärde.

Med allt detta är nu dock frågan om den starka efterfrågan och extrautdelning räcker för att hålla uppe kursen, som handlas på rekordnivåer efter att ha stigit uppemot 40 procent sedan förra årsskiftet.

Exane BNP Paribas tror på kursfall efter bokslutsrapporten, även om både försäljning och resultat kommer in bättre än förväntningarna, givet detta.

"Momentum i ordertillväxten bör ha börjat försämras redan i det fjärde kvartalet", skriver banken och anser att det finns risk för att konsensus för årets ordertillväxt, plus 6 procent, inte kommer att infrias. Detta mot bakgrund av fortsatt svaga slutmarknader inom framför allt gruvsektorn.

Dela med dig