Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-24

Analytikerna: ”Så stor väntas Telias utdelning bli”

wysiwyg_image

Takten på Telias fiberutbyggnad, storleken på utdelningen och teleoperatörens funderingar kring eventuella förvärv på den nordiska arenan är teman som dyker upp i analyser inför bokslutsrapporten.

Telia har självt sagt att lägre fiberintäkter i Sverige, som tynger resultatet, utgör en risk i det fjärde kvartalet.

Morgan Stanley tror att det har varit en fortsatt dämpad nettoökning i antalet hushåll som fick fiber, som en följd av ihållande förseningar i byggnadstillstånd.

"Under det tredje kvartalet adderades endast 8.000 enfamiljshushåll (SDU:s) och vi räknar även med 8.000 under det fjärde kvartalet", skriver investmentbanken i en analys.

Credit Suisse lyfter i stället fram den positiva resultateffekten som Telias kostnadsbesparingar väntas medföra.

"Vi räknar med en återhämtning i koncernens organiska tillväxt i ebitda-resultatet till +3,8 procent, från -0,4 procent under tredje kvartalet 2017, främst som en följd av Telias mål att minska rörelsekostnaderna i Sverige med 5 procent", skriver Credit Suisse.

Flera analytiker pekar också ut konsolideringen i operatörsmarknaden som en viktig fråga för Telia, inte minst efter affären där Tele2 och Com Hem föreslås gå ihop.

Danska TDC har återigen pekats ut som ett potentiellt uppköpsobjekt för Telia. För ett år sedan bekräftade Telia att det hade tittat på TDC, men sade då att det var för riskfyllt. Frågan är hur vd Johan Dennelind ser på TDC i det här läget.

Viktiga punkter i rapporten:

* Kvartalets justerade ebitda-resultat, som väntas ha ökat 3,5 procent till 6.603 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning av 14 analytikers prognoser.

* Hur stor utdelning föreslås? Telias avyttringar av sina innehav i Turkcell och Megafon har väckt förhoppningar hos vissa i marknaden om att en extrautdelning kan lämnas.

I snitt räknar analytikerna med besked om en utdelning på 2:15 kronor per aktie, en höjning från 2:00 kronor i fjol.

* 2018-prognosen, där frågan är om Telia kan guida för en resultatökning. Enligt SME-konsensus tror analytikerna att Telias justerade ebitda-resultat kan öka 3,3 procent till 26,3 miljarder kronor 2018.

Rapporten väntas fredagen den 26 januari klockan 7.00. En presskonferens hålls klockan 9.30 samma dag.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.