Aktiespararna

Analytikernas aktieduell: Värde eller tillväxt

Av Redaktion
27 januari 20204 min lästid
Tillväxtaktier har utklassat värdeaktier de senaste åren och diskrepansen mellan de båda har blivit än större i spåren av corona. Är det dags för börsens värdeaktier att ta revansch? Optimisten och pessimisten inleder en ny duell.

Tillväxtaktier har utklassat värdeaktier de senaste åren och diskrepansen mellan de båda har blivit än större i spåren av corona. Är det dags för börsens värdeaktier att ta revansch? Optimisten och pessimisten inleder en ny duell.

Value versus growth på engelska, värde mot tillväxt på svenska. Uttrycket är vanligt förekommande i investeringssammanhang och syftar till två helt olika investeringsstrategier.

Tillväxtaktier är, något förenklat, aktier med en hög värdering tillika hög förväntad vinsttillväxt. Bolagen är verksamma inom spännande nischer och tempot är i regel högt. På Stockholmsbörsen kan exempel som Hexagon, Nibe och Balder lyftas fram.

Värdeaktier är i sin tur ”tråkigare” men lågt värderade aktier inom en ofta oälskad bransch. Förhoppningen i värdeaktier är att verkligheten är bättre än vad marknaden ger sken av, stora värden kan finnas i balansräkningen och en uppvärdering ligger i korten. Här kan de svenska storbankerna lyftas fram samt inkassobolaget Intrum.

Om vi ser till börshumöret senaste månaderna kan det konstateras att investerares rädsla för tvärstopp i ekonomin inneburit en jakt på tillväxtaktier som exempelvis Sinch, Evolution Gaming, Nibe och Hexagon. Det har i sin tur inneburit högre riskpremier för mer ”riskfyllda” aktier i värdefacket, som exempelvis Intrum och inte minst storbankerna som släpat efter börsutvecklingen i stort. Tillväxtaktier har samtidigt värderats upp och utvecklats fantastiskt starkt på börsen.

Optimisten i denna artikel är porträtterad som den opportunistiska värdejägaren. Pessimisten är mer tveksam till att rådande trend ska brytas och föredrar tillväxtaktier. Duon ger sig in i en ny duell om vilken typ av aktier som bör överviktas just nu.

Optimisten

Med börser som handlas till dyra värderingar gentemot historiska snitt och där framför allt tillväxtaktier har handlats upp till höga premiumvärderingar, är det rimligt att tro att de bästa investeringsmöjligheterna nu finns där värderingarna är nedtryckta. Rätt och slätt i aktier som handlas till en tydlig rabatt mot börsens genomsnitt.

Ser vi till värderingsskillnaden mellan värde och tillväxt är den nu på den högsta nivån sedan it-bubblan, påpekar Optimisten och anser att risken relativt den potentiella avkastningen är på attraktiva nivåer för värdeaktier.

En sektor som verkligen har haft det motigt på börsen senaste åren är banksektorn, en sektor som Optimisten finner synnerligen intressant i nuläget. Nordiska storbanker har befunnit sig i en perfekt storm på senare år med fallande räntor som pressat räntenetto, höga digitaliseringskostnader, samtidigt som penningtvättsskandaler har avlöst varandra. Mixen har påverkat investerares riskaptit negativt för hela sektorn.

Utvecklingen har medfört att värderingarna har kommit ned till historiskt attraktiva nivåer (p/e-tal runt 10 och p/b-tal kring 1) och värdejägaren börjar nu se bankerna som intressanta investeringsalternativ. Lägg därtill förväntat höga utdelningar till våren. Sammantaget attraheras Optimisten av låga bankvärderingar och köper ett knippe.

Pessimisten

Pessimisten kan förstå lockelsen i låga värderingar men påpekar att dyra aktier ofta är det av en god anledning och att man som investerare bör fokusera mer på framtiden än på värderingen. För att fortsätta på banktemat, att dessa aktier är billiga är inte så konstigt givet de strukturella problem som väntar sektorn och Pessimisten menar snarare att bankerna är så kallade värdefällor.

Även om penningtvättsskandalerna nu med största sannolikhet är förbi bör vi samtidigt inse att bankerna står inför en period med ökade regelefterlevnadskostnader. Och konkurrensen från snabbfotade fintech-aktörer kommer inte att minska framöver, snarare tvärtom.

Kort och gott lockar inte bankerna. Pessimisten ser i stället mer uppsida i bevisade tillväxtraketer på börsen. Sinch, EVO, Nibe, Hexagon, Vitrolife och till och med nätmäklaren Avanza lockar mer än de fyra stora svenska bankerna och inkasso-
bolaget Intrum.

Dela med dig