Aktiespararna

Analytikernas syn på valet och börsen

Av Redaktionen
5 november 20204 min lästid
Aktiespararnas tre analytiker kommenterar läget i det amerikanska valet och dess påverkan på börsen

Christoffer Ahnemark:

- Börsen är fortsatt stark och fortsätter uppåt i den positiva trend som följt amerikanska presidentvalets utveckling under veckan, där nu Demokraternas Joe Biden står på tröskeln till maktövertagande av Vita huset till republikanske Donald Trumps förtret. Joe Biden har nu 253 av de 270 elektorsröster som krävs för seger, medan president Donald Trump har 214 röster.

Carl-Henrik Söderberg:

- Läget är såklart fortsatt väldigt jämt och spännande men börsen gillar vart det är på väg med Biden som president men med en republikanskdominerad senat. Då vi lite oväntat fick se en vinst för republikanska senatorn Susan Collins i Maine har det inneburit sänkta förhoppningar om en demokratiskt kontrollerad senat. Med andra ord ser det inte ut att kunna bli en så kallad ”Total blue sweap”, alltså att demokraterna inte kommer ta tillräckligt många stolar i senaten, vilket bland annat gör det svårt för Biden att få igenom skatteökningar. Detta gillar börsen.

Dag Rolander håller med:

- Det här gör att den ganska omtumlande tiden är förbi och att det blir små förändringar i lagar och regler. Den politiska osäkerheten försvinner, vilket ger stöd åt börsen. Givetvis gillas också att Biden inte kommer att få igenom skattehöjningar för bolag, från 21 procent, som Trump sänkte från 35 procent, till 28 procent som Biden föreslagit och kanske inte heller några inkomstskattehöjningar. Däremot kommer Biden att få igenom utgiftshöjningar och satsningar på miljöområdet och på infrastruktur. Där skulle svenska Skanska kunna vara en vinnare.

Börsen har gått starkt sista dagarna där framförallt amerikanska teknik- och läkemedelsbolag agerat draglok, varför?

- Trump har haft sänkta läkemedelspriser som ett vallöfte. Trump har också setts som ett hot (regleringar och konkurrensrättslig uppdelning) mot teknikbolag. Så blir det inte och därför klättrar läkemedelsbolag och teknikjättar på börsen, säger Dag Rolander.

Christoffer Ahnemark, vad är din reaktion på utfallet i det amerikanska valet?

- Som många befarat blev det mycket jämnt i valet. Marknadens reaktion har varit svårtydd, men en positiv underton kan skönjas, säger Christoffer Ahnemark.

Hur kommer det sig att många experter hade fel om kursreaktionen efter valresultatet?

- Politik och makro är svårt. Det krävs mycket tid och engagemang för att hamna rätt i rörelserna. Det bästa är att ta ett steg tillbaka och hålla sig till det begripliga.

Hur agerar du på resultatet?

- Min strategi förblir intakt. Fokus ligger fortfarande på att hitta attraktiva aktier till överkomliga priser runt om i Norden, säger Christoffer.

”Allt är inte klart än”

- Men allt är inte klart än, tillägger Carl-Henrik. Röster finns kvar att räkna och Trump verkar hitta på allt möjligt för att undvika en förlust. Bland annat sa Trumps kampanjchef att Trump-kampanjen kommer begära omräkning av rösterna i Wisconsin. Detta trots att resultatet för delstaten inte var helt känt. Liknande drag är planerade i flera andra delstater. Än så länge har dock börsen viftat bort ett scenario med en utdragen valprocess medföljande en förhöjd osäkerhet.

Dag Rolander avslutar:

- Donald Trump sitter kvar på posten fram till januari. Vi får se hur han agerar. Uppträder han mer landsfaderligt kommer många väljare att ångra hur de valde. Men börsen gläds hursomhelst och förutsättningarna för fortsatta börsuppgångar ses som goda.

Marknadsnyheter

Dela med dig