Aktiespararna

Analytikerns guide i börsstormen

Av Redaktionen
6 februari 20186 min lästid

UPPDATERING 3: Nedgångarna har stabiliserats runt 2,1 procent för både OMXSPI samt OMXS30.

UPPDATERING 2: Nedgångarna har lugnat ned sig på Stockholmsbörsen. I skrivande stund (kl 09.55) är OMXSPI ned 1,7 procent och storbolagsindex OMXS30 är ned cirka 1,5 procent.

UPPDATERING 1: Stockholmsbörsen rasar. I den inledande handeln faller OMXSPI-indexet med över 3 procent medan storbolagsindex OMXS30 är ned omkring 2,4 procent. 

Breda nedgångar

Svenska sparare vaknar upp till breda nedgångar på börserna i USA och Asien. Den amerikanska börsen, mätt som Dow Jones Industrial Average, rasade med som mest mer än 1500 punkter under måndagen, men återhämtade delar av fallet. Dow stängde ned 4,6 procent till 24 346 och bröt därmed igenom 25 000-nivån med besked.

Mätt i antal punkter var nedgången för Dow Jones industriindex den största i historien. De tio av de 30 bolagen i indexet som gick svagast föll 5-6 procent. Däribland backade Boeing med 5,7 procent, konglomeratet 3M med 5,6 procent och de normalt sett tryggare hamnarna i form av läkemedelsbolagen Pfizer samt Johnson & Johnson med 5,3 procent vardera.

I Asien föll Tokyobörsen, mätt som Nikkei225, med omkring 1072 punkter motsvarande 4,7 procent. Liknande tendenser kunde skönjas i Shanghai, Hongkong och Australien som alla var ned mer än 3 procent. Nedgången var mindre allvarlig på börsen i Sydkorea, som noterade ett fall på omkring 1,5 procent.

Guldet stiger

Säkra hamnar som guld och silver noterade uppgångar på runt 0,8 procent vardera. Skräckindex, VIX, steg också kraftigt till nivån runt 37, vilket är den högsta nivån sedan eurokrisen år 2011.


Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark, vad är det som händer?

- Just nu ser vi hur en våg av rädsla sköljer över de finansiella marknaderna globalt. Nedgångarna är påtagliga och säljtrycket är aggressivt inom flera sektorer. Det var länge sedan vi såg den här typen av rörelser

Vad var det som utlöste det här raset?

- De flesta bedömare pekar på att nedgången kom efter kraftigt stigande obligationsräntor i USA. Tioårsräntan rörde sig exempelvis med bestämda steg mot 3 procent. Men nu har 10-åringen i USA kommit ned från runt 2,87 procent till 2,73 procent, men nedgången kvarstår. Personligen tror jag att det var en kombination av faktorer som kortsiktig överoptimism, vinsthemtagningar och stigande räntor

Varför är stigande räntor ett potentiellt problem?

- Stigande räntor påverkar både värderingsmodeller och företagens investeringsvilja. Med högre räntor krävs vanligen lägre värderingar av vinster (multipelkontraktion) samt att företagens investeringsprojekt måste klara en högre ränteribba. Än så länge är räntenivåerna fortsatt låga, men det är trendriktningen och förändringstakten som investerarna är nervösa över

Är nedgångarna befogade?

- De globala börserna har presterat otroligt väl de senaste åren och volatiliteten (svängningarna) har varit historiskt låg. Bara för några månader sedan låg exempelvis skräckindex, VIX, varaktigt under 10. Inför det här stora raset var flera börser kraftigt överköpta, exempelvis USA, och värderingarna hade gradvist smugit upp. Nu verkar en viss baksmälla komma, men jag tror få bedömare hade räknat med en nedgång med denna hastighet och spridning

Vad sticker mest ut i denna nedgång?

- Jag skulle säga att det är uppgången i skräckindexet, VIX, som har stigit från nivåer omkring 8-9 för några månader sedan till över 37 i dag. En populär investeringsstrategi har just varit det som kallas ”volatility targeting”, CTAs och ”short volatility”. I prakten innebär detta att många har legat kort VIX:n, erhållit en positiv premie och räknat med lugn segling framöver. Nu har det omvända inträffat och paniken är ett faktum. Instrument som ETN:er t.ex. VelocityShares Daily Inverse VIX som handlas under symbolen $XIV i USA har triggat tvångsförsäljning efter att ha fallit mer än 80 procent i efterhandeln. Likadant är det i Proshares Short VIX (symbol $VXY)

Hur allvarlig är denna VIX-uppgång?

- Den är mycket allvarlig. Olika uppskattningar finns om storleken på den här marknaden, men det rör sig om flera miljarder dollar. Räknar vi även in strategier som Risk Parity (som mixar aktier och belånade obligationer) talar vi om mycket stora belopp, i storleksordningen över 1 biljon dollar. Det här kan utan tvekan få stora spridningseffekter

Hur ska man som sparare agera?

- Allt beror självklart på tidshorisont. Men om du är orolig, se över hur din portfölj är konstruerad. Är du ändamålsenligt diversifierad mellan tillgångsslagen? Hur har du sizat dina positioner? Väger något innehav för mycket i portföljen (mer än 10 procent)? Titta även på likviditeten i aktierna. Småbolagsaktierna är i regel mer illikvida än storbolagen och vid börsras kan det bli rejäla luftgropar

- Samtidigt finns intressanta lägen i flera aktier just nu. Om du tror att den här nedgången är av tillfällig karaktär kan du gradvist sjösätta mer kapital. Att sprida ut inköpen i denna börspanik är sannolikt klokt.

När kan vi förvänta oss en stabilisering?

- Det är alltid svårt att säga. Sådana här rörelser kan lätt bli självuppfyllande när investerare paniksäljer sina positioner samtidigt. Å andra sidan brukar kraftiga fall lugna ned sig efter några dagar med mer stabila rörelser som följd. Sannolikt fortsätter nedgångarna veckan ut och därefter väntar någon form av rekyl uppåt.

Redaktionen




Dela med dig