Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-20

Analytikerns hållbara spartips: ”Går utmärkt”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 8 2019.

Det går alldeles utmärkt att ha en väldiversifierad portfölj med såväl aktier som obligationer med fokus på hållbarhet.

För den som söker sig en väldiversifierad sparportfölj med fokus på hållbarhet finns det bra alternativ även på räntesidan, inte bara på aktiemarknaden.

Gröna obligationer är en kategori obligationer som snabbt ökat i intresse bland sparare. Allt kapital som bolagen tar in via dessa typer av hållbara obligationer är öronmärkta åt olika former av miljöprojekt. Det är således ett perfekt alternativ för den som strävar efter investeringar med låg risk och som dessutom vill göra ett positivt avtryck på miljön.

Sparande i finansiella papper nämns sällan som ett verktyg för att lösa de hållbarhetsutmaningar som världen står inför men kapital från såväl privatpersoner som från större finansiella spelare har faktiskt en global klimatpåverkan.

Än så länge utgör gröna obligationer en relativt liten del av den totala obligationsmarknaden men efterfrågan hos investerare ökar hela tiden. Tillväxten har varit stark i flera år och gröna obligationer är bland de snabbast växande segmenten inom räntebärande tillgångar.

Som småsparare kan det vara svårt att investera direkt i gröna obligationer, i stället får man leta efter fonder som i sin tur investerar i dessa räntepapper. SPP Grön Obligationsfond och Öhman Grön Obligationsfond är två fullgoda exempel på just sådana fonder och utgör således ett bra alternativ i en hållbar och väldiversifierad sparportfölj.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.