Analytikerns investmentbolagsfavorit: ”Möjlig trigger”
Yngve R:
Hejsan! Tycker du jag ska ha is i magen på börsen eller börja sälja av massa aktier och vara mer likvid?
Carl-Henrik Söderberg:
Hej Yngve! Att tajma marknaden är alltid väldigt svårt. Att vara långsiktig och ”ha is i magen” är ett vanligt förekommande råd bland sparekonomer och rådgivare och visst finns det en poäng att vara det. Att enbart fokusera på kortsiktigt ”brus” är sällan en långsiktigt lönsam strategi. Men jag tycker också att det är oerhört viktigt att undvika stora förluster och kunna/orka ompröva sin analys om läget i ett bolag förändras.
Vi har otvivelaktigt äntrat en ny fas i såväl konjunktur som börs och det kräver en rejäl översyn av sparportföljen enligt mig. Och ja, att ha lite krigskassa är alltid bra. Framförallt i dgasläget.
Lorre:
Vilken sektor äger du helst på börsen närmaste tre månaderna?
Carl-Henrik Söderberg:
Hej Lorre. Svår fråga. Men överlag skulle jag säga att egenskaper som stabil intjäning och starka finanser är ett stort plus i dagens nya börsklimat. Om vi tar till oss av historiken tenderar den nuvarande nivån i cykeln att leda till att investerare är beredda att betala upp för bolag med en mer defensiv exponering, även om aktierna i sig handlas till en relativt hög prislapp.
Fastighetssektorn ser exempelvis fortsatt intressant ut, den starka kursuppgången till trots. Kommersiella fastigheter är stekhett för tillfället. Jag och Christoffer har länge haft Wihlborgs i Korta Portföljen som exempelvis har gått otroligt bra. Vakansgraden på kontorssidan på den svenska marknaden aldrig har varit så här låg på 20 år och det råder en väldigt stor brist på lokaler medförande hyror på rekordnivåer. En stor anledning till det är att nytt utbud varit begränsat, framförallt i storstäderna, där bristen på byggbar yta är tydlig. Räntekänslighet förekommer visserligen men jag har svårt att Ingves ska fortsätta höja räntan i någon speciellt hög takt givet den alltjämt låga inflationen. Med en försvagad svensk konjunktur och bostadsoro finns det ingen riktig anledning för Riksbanken att höja ytterligare i närtid = positivt för fastigheter.
Anders
Hej! Jag ska starta ett månadssparande i ett investmentbolag. Själv är jag inne på Industrivärlden, vilket skulle du rekommendera?
Carl-Henrik Söderberg:
Hej Anders! Jag tycker Investor ser mest intressant ut. Senaste kvartalssiffrorna för onoterade Mölnlycke var bra med en organisk tillväxt på 6 procent. utvecklingen har varit lite svagare i några kvartal så det vore klart positivt om tillväxten fortsätter i denna riktning. Utvecklingen i Mölnlycke är viktig för Investor-caset.
Kassaflödena ser överlag starka ut hos flera av de underliggande innehaven och det finns därför bra förutsättningar att bygga upp en långsiktigt växande utdelning plus att det finns bra chanser till substanstillväxt via nya investeringar. Notering av EQT skulle kunna var en möjlig trigger i caset också. Rabatten är fortfarande över 20 procent. Borde kunna vara lägre!
Sven:
Tjena, Calle! Vad talar för att börsen slutar positivt i år?
Carl-Henrik Söderberg
Det finns för tillfället mycket att oroa sig för och mycket som kan gå snett men ett drömscenario för börsen vore givetvis en lösning på handelskriget, uteblivna räntehöjningar från Fed och en ”mjuk” brexit i slutet av mars. Det i kombination med redan låga aktievärderingar skulle vara en trevlig börscocktail. Sannolikheten för att samtliga händelser ska slå in är svår att sia om. Men positivt är i alla fall att vi fortfarande förväntar oss vinstillväxt under året. Det är som bekant det som driver börsen på sikt.
Billy:
Hej, jag har en fråga angående min aktieportfölj. Har länge ägt stora verkstadsbolag som Volvo, Sandvik och SKF. Ska jag sälja nu?
Carl-Henrik Söderberg:
Hej Billy, det är en bra fråga och en fråga som många funderar över just nu. Konjunkturavmattningen globalt är svår att blunda för och ser vi till orderingången hos många av de cykliska bolagen under Q4 så indikerar även de en viss avmattning. Samtidigt värderas många av verkstadsbolagen på nästintill recessionsmultiplar. Överdrivet? Svårt att svara på. Frågan är såklart om marknaden prisat in för mycket negativt eller om analytikerna tvingas justera ned sina prognoser ytterligare.
Sammantaget tycker jag inte att verkstadsbolag borde dominera portföljen i dagens läge. Risk/reward känns inte tillräckligt attraktivt.
Göran S:
Hej, vad tror du om dollarn mot kronan? Vart är vi på väg?
Carl-Henrik Söderberg:
Även om Fed intagit en mer duvaktig framtoning kring fortsatta räntehöjningar, vilket fått amerikanska korträntor och även dollar att tappa lite, så är det svårt att inte betta på dollarn.
Tre huvudsakliga skäl:
*Fortsatt stor räntedifferens mellan amerikanska och svenska statspapper.
*I tider av oro flyr placerare till stabila länder och valutor. Japanska yen och US dollar framförallt.
*Amerikansk ekonomi tuffar fortsatt på och den senaste statistikskörden var uppmuntrande läsning. Motsatsen gäller för svensk ekonomi som tappar på bred front. Dels pga av det stora exportberoendet men också pga svag detaljhandel och avvaktande hushåll. Lägg därtill bostadsoro.
Benny:
Vilken fond är mest köpvärd just nu? /Benny
Carl-Henrik Söderberg:
En defensiv favorit som även återfinns i en av Aktiespararnas fondportföljer är Swedbank Robur Fastighet. Argument för kommersiella fastigheter hittar du i mitt svar till vilken sektor jag helst äger kommande månaderna.
Om jag skulle vandra ut lite längre på riskskalan tycker jag att DNB Teknologi kan vara ett bra val. En fond som finns i tre av Aktiespararnas fondportföljer.