Aktiespararna

Analytikerns kritik: ”En total katastrof för bolaget”

Av Redaktionen
24 november 20233 min lästid
Aktiepodden är tillbaka med en nytt avsnitt där det bland annat talas om ett eventuellt tomterally, en köpvärd aktie och en kurskollaps.

I veckans avsnitt pratar Aktiespararnas analytiker Robert Andersson bland annat om den senaste tidens uppgång för räntekänsliga aktier och just fastighetsaktier. Han tror dock att fastighetsaktier kommer att ha några tuffa år framför sig.

”Jag tror att marknaden överskattar hur stor roll det spelar med ett slut på höjningarna och en liten sänkning. Däremot så tror jag att marknaden underskattar hur mycket det kan påverka med många år av stigande räntekostnader”, säger han.

Hexatronics kurskollaps

Robert Andersson kommenterar även Hexatronics senaste vinstvarning och kursfall. Bolaget ingår också i Aktiespararnas Korta portfölj.

”Det är en enorm besvikelse”, säger han, och fortsätter:

”Det är en brutalt misslyckad företagskommunikation med investerarna.”

Han menar att förtroendet för ledningen är raserat, speciellt eftersom man i början av sommaren guidade för att man inte såg någon svagare efterfrågan. Vinstvarningen i förra veckan var också väldigt svag.

”En total katastrof för bolaget, kort och gott”

Han påpekar dock att det som skett främst verkar vara en marknadsinbromsning och inte en bolagsinbromsning. Vad gäller innehavet i portföljen pratar han om att man måste se bortom att sälja bara för att man är trött på de röda siffrorna.

”Vi måste tänka från och med nu och in i framtiden” säger han.

Humana – ”Ett intressant case”

Omsorgsbolaget Humana fick sitt tillstånd att bedriva personlig assistans indraget i början av året. I juli fick dock bolaget tillståndet tillbaka. I Aktiepodden pratar Robert Andersson om att IVO-incidenten har skadat bolaget och att aktien kommit ned en del och inte återhämtat sig sedan det indragna tillståndet.

Samtidigt pekar han på att det finns en strukturell samhällstillväxt med en åldrande befolkning, växande psykisk ohälsa och en stat som kanske inte vill fokusera på stora engångsinvesteringar.

”Jag ser flera skäl för att detta är en bra business”, säger han.

Han menar också att den regulatoriska risken blivit mindre sedan IVO fick en smäll på fingrarna.

”Och så köper vi det till P/E 8,5, beroende lite på hur man räknar. Jag tycker det känns jätteintressant”, säger han.

Vill du ta del av fler aktiecase och intressanta diskussioner? Lyssna då på avsnittet här!

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig