Aktiespararna

Analytikerns tips efter det stora raset

Av Jessika Bouveng
22 augusti 20233 min lästid
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg tillsammans med Fundlers sparekonom Mohammed Salih.
Efter sommarens uppehåll är nu Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih återigen tillbaka med ett nytt avsnitt av Tillsammans mot miljonen. I avsnittet så diskuterar duon bland annat sommarens dramatiska rapporter, den sega börsen, priskrig på elbilsmarknaden och såklart en del aktiecase.

I förra veckan gjorde poddparet Carl-Henrik Söderberg och Mohammed Salih comeback efter semestern. Båda analytikerna kan konstatera att det har varit en ganska kämpig sommar för börsen med en hel del svängningar efter rapportsläpp. Carl-Henrik Söderberg ger sin syn på situationen

“Det känns som att det är en seg mix av centralbanker som höjer räntor, en arbetsmarknad som inte vill ge vika och en kärninflation som är väldigt hög vilket gör att centralbankerna inte kan slappna av”, säger han och tillägger att trots det att bolag visat på rekordkvartal så är det många aktier som har dykt. Bland annat har prognoserna visat sig lite dystrare.

Två exempel som duon väljer att diskutera är New Wave och Hexatronic som båda föll hårt på rapport i förra veckan.

Aktien rasade 15%

New Wave redovisade starka siffror för det andra kvartalet men mötte trots detta inte marknadens förväntningar och aktien rasade samma dag 15%. Bland annat höga varulager och en ökad skuldsättning talar sämre för aktien, säger Carl-Henrik Söderberg. Man ska dock inte glömma att bolaget tidigare har bevisat sig i sämre tider.

“Man vill äga de bolag som har finansiella muskler att ta sig ut starkare ur sämre ekonomiska tider, de som kan ta marknadsandelar, de som kan göra förvärv. När marknaden vänder så står man då ännu starkare”, säger analytikern till den lyssnare som är intresserad av en lite mer optimistisk syn på aktien.

“Jag förstår dock att marknaden blir nervös", fortsätter han sedan. Mohammed Salih instämmer och poängterar att en 0% organisk tillväxt är helt klart underkänt, vilket rapporten redovisade.

Duon går sedan vidare med att diskutera Hexatronic.

En viktig läxa att ta med sig

“En stor besvikelse får man väl säga” inleder Mohammed Salih diskussionen med.

Likt caset med New Wave så visar Hexatronics prognoser på försiktighet och man ser en svagare marknad framöver. Aktien rasade tvåsiffrigt i förra veckan, men båda analytikerna menar dock att aktien är ett fint case i grund och botten.

“Man kanske ska undvika crowded trades? Det är ju inte många crowded trades som gått bra den senaste tiden. Kolla bara Embracer till exempel”, säger Mohammed Salih.

“Kanske är läxan här att man inte ska göra som alla andra gör, utan hålla någon form av egen strategi", fortsätter han.

För att ta del av fler tips, ämnen och diskussioner, lyssna på avsnittet!

Hexatronic GroupNew Wave GroupTillsammans mot miljonen

Dela med dig