Aktiespararna

Analytikerns tips inför rapportsäsongen

Av Jessika Bouveng
14 april 20233 min lästid
Rapportsäsongen närmar sig och Aktiespararnas analytikerduo Robert Andersson och Carl-Henrik Söderbarg är eniga om att det kommer att bli en spännande period. I veckans avsnitt av Aktiepodden diskuteras dels den stundande rapportperioden, dels marknadsläget just nu. Duon tar även upp de köp som de valde att göra under gårdagen i "Korta portföljen".

Analytikerna inleder avsnittet med att konstatera att börsen för tillfället mår ganska bra. I veckan fick vi ta del av nya inflationssiffror från Fed i USA som landade på 5,0 % jämfört med 6,0% i februari. Detta var en kraftigare inbromsning än vad man väntat.

Efter det att siffrorna kom in så kom även det glädjande beskedet att man inte längre förväntar sig några fler räntehöjningar över Atlanten inom det närmaste. Tidigare var många överens om att det skulle bli ytterligare en höjning på 25 punkter. Duon påpekar i avsnittet att USA oftast är snabbare än andra länder att stävja inflationen, och att resten sedan brukar haka på.

Extra viktig rapportperiod närmar sig

“Jag tycker att börsen har varit lite död det sista”, säger Robert Andersson och konstaterar samtidigt att vi har en stundande rapportsäsong som förmodligen kommer att liva upp saker och ting lite.

Hur viktig är då denna rapportsäsong? Robert Andersson menar att den blivit mer viktig i och med att börsen har blivit mindre makrodriven. Han fortsätter med att säga att börsen har blivit bättre på att avgöra hur det makroekonomiska läget utvecklas och till exempel vart räntan hamnar.

För "Korta portföljens" del är det många bolag att bevaka. Carl-Henrik Söderberg går igenom vad som är viktigast att hålla koll på.

“Mycket marginalfokus när det kommer till de siffror som presenteras. Även vad marknaden och ledningen tror om deras marknader framöver. Ser man några tecken på att det kommer att mattas av nu? Och hur ser orderböckerna ut? Det blir viktigt.”

Viktiga datum att hålla koll på för de som följer "Korta portföljen" är bland annat torsdag då både Volvo och Kinnevik redovisar sina böcker. Även den 21 april kan markeras i kalendern då det är Investors tur. Fler datum nämns i podden.

Köpte kursrasaren

Duon tar även upp den affär man valde att göra under veckan i "Korta portföljen" - nämligen en påfyllning av konsumentbolaget New Wave. Aktien gick under en period väldigt starkt för att sedan vända nedåt. Detta med anledning av att vd:n Torsten Jansson guidat för något fallande marginal med anledning av ökade investeringar i bland annat produktutveckling.

Analytikerna tycker att marknaden överdrev reaktionen på detta och plockade därför upp aktien och stoppade in den i portföljen och hoppas på en fin resa framåt.

“Om detta ska tuffa på och marginalerna inte ska falla så mycket mer än 15% samt att vi har en tillväxt framför oss så ser det här väldigt billigt ut”, säger Robert Andersson om affären de gjort.

Aktiepodden

Dela med dig