Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-29

Analytikerns uppmaning i hysterin: ”Använd sunt förnuft”

wysiwyg_image

Spekulationsfeber råder på börsen. Investeringstips från forum och sociala medier översköljer marknaden, men riskerna är stora.

– Snabba orealiserade vinster kan hastigt vändas till betydande förluster, säger Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

I coronakrisens spår är det många som upptäckt börsen och aktiehandel för första gången. Mycket tid i hemmet har skapat en helt ny generation daytraders.

Insatserna är stora och strategierna djärva.

Investeringstips fås från sociala medier och via forum som Reddit. Hårt blankade aktier som Gamestop, AMC och Nokia är några av de främsta forumfavoriterna. 

Christoffer Ahnemark, analysansvarig på Aktiespararna, hur ser du på utvecklingen?

– Alla får självklart göra som man vill med sina sparpengar. Jag befarar dock att många satsar pengar som man inte har råd att förlora. Det är mycket olyckligt.

Är det fel att köpa Gamestop och AMC?

– Olika uppfattningar är det som gör en marknad. För varje säljare finns en köpare. Personligen skulle jag inte köpa Gamestop eller AMC, men alla får bilda sig en egen uppfattning. Att förstå vad man köper och varför är en viktig lärdom för många.  

Aktierna har stigit kraftigt. Vad säger du till den som vill hoppa på tåget?

– Det går att göra snabba pengar på en spekulationsfeber. Dessvärre tenderar dessa orealiserade vinster att hastigt omvandlas till betydande förluster. I det här fallet handlar det om högrisktrading snarare än att investera. Använd sunt förnuft.

Hur ser du på handelsplattformen Robinhood handelsstopp i de heta forumsaktierna?

– Jag tycker det är principiellt fel. Det går inte att helt plötsligt dra bort handelsmöjligheten för en stor mängd sparare som sitter på dessa papper, samtidigt som handeln tillåts fortgå på andra plattformar. Aktiehandel ska bygga på lika villkor.

Hur ska man som sparare agera?

– Håll dig till det som fungerar över tid. Jag uppmanar de flesta att investera långsiktigt i lönsamma och växande bolag till vettiga värderingar. Om du inte förstår vad du köper, och varför, bör du undvika att köpa.

Författare Redaktionen