Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-08

Analytikerns verkstadsfavorit: "Mer att ge"

wysiwyg_image

Vilken verkstadsaktie går bäst framtid till mötes? Vad kan få börsen på fall? Dags att börja fokusera på utdelningar? Svar på dessa, och många, många  fler, frågor ger rutinerade experten, tillika Aktiespararens analytikerprofil, Dag Rolander i Aktiespararnas senaste chatt!

Carl: Vilka är de mest över- respektive underskattade aktierna just nu?

Dag Rolander: De stora byggbolagen NCC, Peab och Skanska har gått baklänges på grund av nu vikande bostadsmarknad. De bygger ju mycket annat och borde komma tillbaka när läget lugnar ned sig. Nu drar det ihop sig till nyhter från Ericssons kapitalmarknadsdag i New York. Det blir spännande! Tack för idag.

Skinnanen: Har du någon eller några favoritaktier i USA?

Dag Rolander: Flera tunga papper har stuckit iväg i år och tagit index med sig. Teknikaktierna på Nasdaq är upp med 30 procent i snitt och S&P 500 med 16 procent. Kanske läge att kika på förlorare som Avon (konkurrent med Oriflame som gått upp i Stockholm) och Exxon (som backat trots högre oljepris). Obs detta är bara uppslag. Gör egen analys!

Thage Håkansson, medlem: Hej! Deltog i en ny emission i bolaget TOPRIGHT NORDIC. I prospektet angavs att bolaget skulle börsnoteras i slutet av oktober. Finner att bolaget inte noterats och det finns ingen information heller på deras hemsida. Vet du vad som hänt eller anledningen till att noteringen inte har gjorts?? Känns inte så bra att noteringen uteblivit. Hälsningar

Dag Rolander: Antar att du googlat och inte hittat någon förklaring. Gissningsvis blev intresset för lågt vid emissionen och därför överlägger de hur det ska lösas.

Mikael Johansson: Hej Dag! Hur ser du på särläkemedelsbolaget Sobi! Fundamentalt med egen växtkraft eller en möjlig uppköpskandidat! Är detta en bra aktie i en längre portfölj!

Dag Rolander: Det var ett tag sedan jag kikade på Sobi. Noterar att aktien gått hyfsat i år. Tror att den är ok på längre sikt främst för egen maskin.

Träslöjdsläraren: Vad kan trigga ett större börsfall (på typ närmare 10 procent)?

Dag Rolander: Överraskande omläggningar av räntepolitiken internationellt. Sådana kommer men långsamt, så att konjunkturen inte knäcks, enligt den tro som är förhärskande nu.

Tomas: Det spekuleras om en delning av Volvo. Skulle det vara bra eller dåligt för mig som aktieägare?

Dag Rolander: Delning brukar vara positivt för aktier kortsiktigt. Jag anser att det finns många beröringspunkter mellan lastvagnar och anläggningsmaskiner och att de pasar väl in i en sammanhållen koncern.

Chris: Bitcoin har ju haft en fantastisk utveckling. Hur ser du på risken att det handlar om en bubbla?

Dag Rolander: Det talas om konkurrens från andra kryptovalutor som bygger på block-chain teknik men också om förbud mot Bitcoin. Personer som förefaller insiktfulla  varnar titt som tätt för att det handlar om en spekulationsbubbla. Jag vet inte och gör inget på den fronten. Vi hade en bra artikel i Aktiespararen nyligen. Läs den!

Kevin: Hur ser du på möjligheterna att investera i brittiska fonder och aktier med tanke på brexit?

Dag Rolander: Knepig fråga. Brexit eller vilket avtal Storbritannien får med EU kommer att värka fram över tid och jag tror inte att det blir en stor händelse som mer plötsligt påverkar Londonbörsen.

Kennet och Åsa: Vi skulle gärna hitta en bra sparform för barnens barnbidrag, så att de kan få hjälp att köpa en bostad när de blir stora. Hur ska vi tänka?

Dag Rolander: Att köpa några investmentbolagsaktier, som Investor, har fungerat bra historiskt. Då får ni riskspridning med ett fåtal aktier.

Jenny: Hur orolig ska man vara för att vi får se en ny fastighetskrasch som även sänker börsen?

Dag Rolander: Flertalet fastighetsbolag är inriktade på kommersiella fastigheter. Så länge konjunkturen består stiger hyrorna. På bostadssidan förefaller ett prisfall på cirka 10 procent redan ha inträffat. Det är ju ungefär tillbaka till 2016. Jag tror inte att en krasch är på gång och alltså inte heller att det är en risk för börsen som helhet.

Sven: Hur tror du att den svenska börsen kommer att gå under det närmaste halvåret? Vad ser du för risker?

Dag Rolander: Jag tror att vi kommer att få behålla ett lågt ränteläge och att bristeh på lätta alternativ fortsätter att föra kapital mot börsen och kurserna vidare uppåt. Gissningsvis talar vi om 5 procent. Den största risken är att vi får oväntade och tydliga omläggningar av den sedan länge slappa penningspolitiken i euroområdet och USA.

Klara: Vilka utländska börser tycker du känns mest intressanta - och vilka ska man passa sig för?

Dag Rolander: Mitt fokus är Stockholmsbörsen. Europa går allt bättre konjunkturmässigt och det avspeglas på börserna. Sydeuropa har mest att ta igen, men det känns lite spekulativt. 

Perfritz: Hej Dag, har du någon uppfattning om värderingen på datorspelsbolag? Är det en framtidsbransch som du skulle rekommendera att investera i?

Dag Rolander: Jag tror att man behöver gräva på djupet i enskilda bolag snarare än att titta på eller tro på sektorn som helhet.

Hjalmar Berglund: Verkstadssektorn har gått väldigt, väldigt bra. Ser du extra mycket uppsida i någon speciell aktie framöver?

Dag Rolander: Jag tror att det mesta är taget på kortare sikt. Volvo har mer att ge tack vare tillväxt och interna förbättringar. Sandvik ser ut att delas upp, liksom Atlas Copco som redan i våras annonserade en avknoppning av gruvsidan.

Tommy: Börsen har ju gått som tåget. Vilken är den "säkraste" placeringen på börsen kommande året?

Dag Rolander: Säkrast är nog bankaktierna med relativt låga värderingar och höga utdelningar. Helt säkra är de inte bland annat på grund av digitalisering med nya konkurrenter inom betalningslösningar och annat. 

Anna: Vad innebär digitaliseringen för mig som aktiesparare? Vilka branscher och aktier ska man satsa på?

Dag Rolander: Digitaliseringen påverkar alla företag. Du har ju de amerikanska jättarna som Apple, Google (Alphabet), Facebook, Amazon med flera. De har stuckit iväg med typ 50 procent i år och att de växer vidare är ju självklart. Om aktierna också gör det är svårare att bedöma.

Tradern: Dag, har du något hett long/short bet just nu på börsen?

Dag Rolander: Du menar att köpa ett bolag i en sektor och att samtidigt sälja/blanka ett annat. Jag letar egentligen efter köpvärda aktier i huvudsak fundamentalt (på egna meriter) och kollar samtidigt relativt (på hur liknande företag värderas). 

Kenta: Hej Dag, när tycker du att det är dags att börja botanisera bland börsens utdelningsbolag inför utdelningssäsongen?

Dag Rolander: Det är hög tid att sätta ihop en utdelningsportfölj. Jag tror att säsongsmönstret med ökat intresse under senhösten för hög direktavkastning står sig. Du har november på dig.

Nils och Charlotte: Vårt hus är belånat till hälften och vi har bra jobb. Ska vi spara genom att amortera eller regelbundet köpa aktier och fonder?

Dag Rolander: Det är ju lite personligt trots allt eftersom huspriser och därmed era lån varierar mellan olika kommuner i landet. Generellt tycker jag att det kan vara klokt att göra både och, alltså spara regelbundet men också amortera. Se till att få en slant över att ha kul med också!

Karlstadspojken: Jag, som Karlstadsbo, saknar Löfbergs på börsen, men är desto mer glad över hur det går för THQ Nordic. Hur ser du på bolagets framtidschanser? Vad tror du om "dataspelssektorn" i stort och om bolag som håller på med tv-spel? Känner du till någon annan värmländsk börspärla som jag kan investera i?

Dag Rolander: Ja det vore kul med fler dagligvaror på börsen. Löfbergs är ett starkt märke och gott kaffe. THQ har jag mest noterat som en kursraket. Värmland är kanske mest känt för basindustri. Uddeholm tillbaks från österrikarna? Vi har ju Billerud, som är ett bra bolag, men där ingår också Korsnäs. Kommer Löfbergs får vi kanske också Gevalia?  

Närkes Elektriska: Tror du att vi kommer att få se Volvo Cars på börsen inom kort? Vad har bolaget för chanser att lyckas?

Dag Rolander: Hej närking! Jag tror att Volvo Cars kommer till börsen under 2018. Bolaget har ju utvecklats fantastiskt bra under de senaste åren, egentligen sedan Geely tog över efter Ford som gjort det mesta fel från Volvos perspektiv. Volvo PV har nog aldrig varit i så bra skick som nu. Branschen är ju väldigt konkurrensutsatt med stora teknikskiften på gång så jag tror att värderingen blir ganska låg mätt med p/e-tal och sen får vi hålla tummarna och ledningen i ratten. Det är inte självkörande ...

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.