Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-15

Analytikertrion: Trendstarka aktier och nya köplägen

wysiwyg_image

Veckans avsnitt av Aktiepodden bjuder på både aktierekar och kommenterar kring den kommande rapportperioden, handelskriget och konjunkturläget just nu.

Probi och BioGaia

- År 2019 blev tveklöst ett mellanår för både Probi och Biogaia, men marknadstillväxten väntas bestå många år framöver. För den tålmodige innebär svackan ett intressant läge, säger Christoffer Ahnemark

- De båda bolagen är två av de sex största bolagen i världen som driver, utvecklar och distribuerar preparat med probiotika. Läget är klart spännande, tillägger Jonatan Andersson

Probi:

  • Probi har en stark finansiell ställning med en balansräkning som möjliggör strategiska förvärv och fortsatta möjligheter för att driva stora studier för att skapa klinisk evidens för deras produkter.
  • Aktien har kommit ned rejält efter ett par utmanande kvartal, nu senast med en vinstvarning där den amerikanska marknaden inte har utvecklats som man ville.
  • Den historiska höga tillväxten förväntas komma tillbaka redan nästa år, vilket innebär att de något höga multiplarna kommer ätas upp relativt snabbt.
  • Huvudägaren Symrise intentioner i Probi är något oklara. Väntar utköp från börsen? Det är inte omöjligt givet att marknadsvärdet nu är nere på 3 miljarder kronor. Skuldjusterat är det inte ens 300 miljoner dollar för ett ledande bolag som Probi. Vi får se hur det blir.

BioGaia:

  • BioGaia har en stark finansiell ställning med en balansräkning som möjliggör strategiska förvärv och fortsatta möjligheter för att driva stora studier för att skapa klinisk evidens för deras produkter.
  • Höga marginaler med stark historisk tillväxt
  • Något dyrare än Probi men kommer äta upp sina multiplar om estimaten infrias

Makro och rapporter

Trion delar också med sig av sina tankar kring den kommande rapportperioden och diskuterar i vilken utsträckning som den svaga konjunkturen kan tänkas avspeglas i bolagsrapporterna.

För ett par år sedan hade vi perfekta börsförutsättningar, med tillväxt, låg inflation och stimulerande centralbanker och vi upplevde en synkroniserad tillväxt. Idag är det snarare en synkroniseras nedgång, säger Carl-Henrik Söderberg.

Det kommer givetvis att smita av sig i verkstadsbolagens räkenskaper framöver, tillägger Christoffer Ahnemark.

SCA

I det senaste inlägget av Korta Portföljen skrevs det bland annat kring portföljinnehavet SCA, något som analytikertrion även tar upp i podden.

Finska sektorkollegan Metsä Board med omvänd vinstvarning och positivt är också att de börjat höja massapriserna i Kina. Det är en positiv signal för hela sektorn som nu förhoppningsvis kan ta sig ur den svåra period vi sett med fallande massapriser och pressade vinster, säger Carl-Henrik Söderberg.

”Att aktien brutit över 90 kronor indikerar styrka och vi tar sikte på 100 kronor”, avslutar han resonemanget.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.