Aktiespararna

Anders Borg räds framtiden: ”Där kraschen ligger”

Av Redaktionen
10 september 20182 min lästid

Förre finansministern Anders Borg varnar för att en ny finanskris är på intåg. Den kan komma redan under nästa mandatperiod, berättar han för SvD Näringsliv.

I en intervju med Svenska Dagbladet har Anders Borg, Sveriges finansminister från 2006-2014, pratat ut om det ekonomiska läget i Sverige. Och han är inte optimistisk.

Jämfört med stora krisen 2008 tror han att den kommande smällen kan bli ännu hårdare.

– Det skulle vara mycket, mycket svårare att hantera i dagsläget, säger han till SvD.

En anledning till hans sinnesstämning är byggsektorn. Den har, i förhållande till BNP, dubblerat sin storlek de senaste fem åren.

– Det är där kraschen ligger. Norden utgör ett högriskområde för Europa. Det är ett av de områden där IMF målar rött på kartan, säger Anders Borg.

Politisk turbulens

Tidigare finansministern ser dessutom en fara i det nuvarande politiska läget där inget block har en egen majoritet för stunden.

– Det hade ju inte fungerat om vi hade bekymrat oss för om åtgärderna skulle stoppas i riksdagen, säger han.

Det finns dessutom andra orosmoln på himlen. I den nya världen vi lever i med minskade internationella samarbeten kan det bli ännu svårare att få till en gränsöverskrivande lösning.

Men det är klart att jag känner en oro, både kring brexit och Trump, säger Anders Borg.

”Någon kommer behöva betala”

Även Nordeas chefsekonom Annika Winsth känner viss oro, enligt SvD.

Det är ett antal konflikter, däribland handelsoro, skuldberg i Kina och de italienska bankerna som skrämmer henne. Men den stora ovissheten är att ingen vet riktigt vad som kommer att hända när QE-paket (Riksbankens stödköp av stadssedlar) och låga räntor upphör.

– Någon kommer att behöva betala för det, säger Annika Winsth till SvD.

Dela med dig