Aktiespararna

Anders Borgs kraschvarning

Av Redaktionen
24 augusti 20183 min lästid

Under nästa mandatperiod är risken stor att Sverige slungas in i en lågkonjunktur som blir både djup och långvarig, enligt Anders Borg.
– All erfarenhet tyder på att det inte blir pyspunka, säger han.

Både den tidigare M-finansministern Anders Borg och S-statsministern Göran Persson varnar för att Sverige är på väg mot en tuff lågkonjunktur under nästa mandatperiod – som kan förvärras av att Sverige samtidigt har en svag regering.

Borg och Persson medverkar vid en presskonferens med anledning av lanseringen av boken ”Bumblebee Nation – The hidden story of the new Swedish model” (Karl-Adam Bonniers Stiftelse) av den brittiske ekonomijournalisten David Crouch, om den svenska ekonomin och modellen.

Anders Borg bedömer sannolikheten till högre än 50 procent att Sverige går in i en djup och långvarig lågkonjunktur under de kommande fyra åren. Men om det dröjer ett eller flera år är ovisst.

– All erfarenhet tyder på att historien upprepar sig och att det inte blir pyspunka, utan smäller till då och då.

”Det kommer utlösa krisen”

Sveriges ekonomi är beroende av utvecklingen internationellt. Handelskriget, Kinas höga skuldsättning och Italien bara är några av orosmolnen just nu, enligt Borg.

Dessutom gör den stora bygg- och banksektorn i kombination av hushållens höga skuldsättning och de höga bostadspriserna Sverige extra sårbart.

– Det är de fyra byggstenarna för en djup och allvarlig kris, säger Borg vid frågestunden.

– Det som kommer att utlösa krisen är problem på bostadsmarknaden.

Även den svaga produktivitetstillväxten på drygt en 0,5 procent, bekymrar Anders Borg.

– Då har man inget utrymme för lönetillväxt på 1 till 2 procent framåt. Det kommer att skapa mycket spänningar i Sverige.

Hoppas på stabil regering

För att minska riskerna med en lågkonjunktur krävs en rad politiska reformer, enligt Borg. Det handlar bland annat om förändringar av hyresregleringen, en skattereform som både omfattar utfasning av ränteavdrag och kanske höjd fastighetsskatt, och lättnader i regelverket för byggandet. Borg lyfter också fram behovet av att minska marginalskatten och beskattningen av ägande.

– Det behövs politiska reformer som syftar till att kraftigt förbättra entreprenörsklimatet.

Hans förhoppning är att det finns parlamentariska förutsättningar för en stabil regering direkt efter valet.

– Annars finns det en stor sannolikhet för att en djup ekonomisk kris tvingar fram en sådan regering, säger Borg som samtidigt varnar för att ett extraval under en akut ekonomisk kris kan rita om hela den politiska kartan.

Blir det inget tydligt regeringsalternativ efter valet hoppas Borg att Socialdemokraterna och Moderaterna inleder samtal.

– Det är en stor fördel om man får med de andra allianspartierna och kanske även ytterligare partier. Jag tycker att det är naturligt att Socialdemokraterna och Moderaterna tar huvudansvaret. Det är de två partierna som långsiktigt ska värna Sverige och har ambitionen att vara statsbärande.

Dela med dig