Aktiespararna

Andersson: EU-samtal om svensk reformplan fortsätter

Av Nyhetsbyrån Direkt
16 februari 20212 min lästid
Sverige har inget preliminärt datum för när den svenska återhämtningsplanen ska lämnas in till EU-kommissionen. Det beror på när kommissionen blir nöjd med svenska investeringar och reformer i planen.

Mest kontroversiellt har varit att kommissionen i diskussionerna med finansdepartementet har förespråkat att Sverige inför fastighetsskatt, sänker ränteavdragen för bolån eller avreglerar hyresmarknaden.

"Det är bara dumt att ange en tid. Det beror inte bara på oss utan kommissionen också", sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på tisdagen efter ekofinmötet.

Kommissionen har länge påpekat att svensk bostadsmarknad fungerar dåligt och att hushållens skuldsättning är hög på grund av bolån.

Sverige har i många år uppmanats åtgärda problemen i EU:s landspecifika rekommendationer. Men nu har kommissionen större tyngd bakom kraven eftersom kommissionen måste godkänna Sveriges återhämtningsplan för att det svenska coronastödet ska betalas ut.

"Det är en diskussion vi för. Det är ingen hemlighet att även Sverige skulle behöva ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Det är bland annat därför vi har förändrat reglerna för uppskov", sade Magdalena Andersson.

"Sen är det också saker på gång som finns i januariavtalet om hyressättning i nyproducerat", fortsatte hon.

Finansministern sade att det svenska kuvertet från coronafonden blir på mellan 30 och 40 miljarder kronor.

När Sverige lämnar in återhämtningsplanen har kommissionen två månader på sig att granska den. Men den största delen av arbetet görs före inlämningen.

Efter kommissionen ska också EU:s finansministrar godkänna återhämtningsplanen.

Regeringens ursprungliga tanke var att den svenska planen ska bestå av åtgärder som redan har presenterats i vår-, höst- och extrabudgetar. Fokus ska vara grön omställning, ökad digitalisering och utbildningssatsningar.

I höstas räknade regeringen med att pengarna var på väg och anpassade budgeten efter det.

Tidigare har Sverige betraktat EU:s årliga rekommendationer till medlemsländerna (som alltid får stöd av EU:s finansministrar gemensamt) som icke-tvingande goda råd.

Marknadsnyheter

Dela med dig