Aktiespararna

Andersson om Nordea: "Då handlar det om annat"

Av Nyhetsbyrån Direkt
23 maj 20172 min lästid

Finansdepartementet tittar nu på om resolutionsavgiften för banker ska vara permanent eller finnas tills en viss nivå nås.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister efter ekofinmötet på tisdagen.

"Vi sitter och tittar på remissvaren nu. Det är den typen av frågor som vi håller på att analysera", sade hon.

Hon hoppas kunna lägga fram ett förslag inom några veckor.

Enligt medieuppgifter skulle Nordea kunna fatta beslut om att flytta huvudkontoret från Sverige till Finland eller Danmark redan nästa vecka.

"Om de fattar beslut innan regeringen har presenterat sitt förslag så handlar det inte om resolutionsavgiften. Då handlar det om annat", sade Magdalena Andersson.

Finansministern ville inte ange någon siffra på hur mycket inflödet till statskassan skulle minska vid en flytt av Nordeas huvudkontor. Beloppet skulle motsvara Nordeas resolutionsavgift, som ju beror på det kommande förslaget, sade hon.

Magdalena Andersson betraktar (till skillnad från andra) inte resolutionsavgiften som en skatt. Därför sade hon att statens skatteintäkter inte skulle påverkas, då det bara har talats om en flytt av omkring 100 personer.

"Däremot handlar det om ett signalvärde. Men det får man se. Det är en hypotetisk fråga", sade hon.

Regeringen vill givetvis att Sverige är en bra plats att driva banker och andra företag. Men samtidigt måste regeringen värna om den finansiella stabiliteten, sade hon.

"Det vore olyckligt om det blev en kapplöpning mot allt svagare bankregler", sade hon.

Omvänt kan en flytt påverka Nordeas anseende, sade hon.

"Jag får mycket reaktioner från människor som vet att svenska skattebetalare riskerade pengar för att rädda (dåvarande) Nordbanken", sade hon.

Finansministrarna från Danmark och Finland, Kristian Jensen och Petteri Orpo, som också deltog i ekofinmötet, sade att de gärna skulle välkomna Nordea.

"Men det är inte något som vi har stora planer kring. Och Danmark har inte slappa bankregler, utan en skarp tillsyn över finansiella verksamheter, sade Kristian Jensen.

Dela med dig