Aktiespararna

Ändringen: Så hög blir räntan innan det vänder

Av Eric Emanuelsson
15 mars 20232 min lästid
Storbankerna: Då har räntan toppat - skruvar upp prognosen

Inflationstakten i Sverige ökar och flera storbanker förutspår att Riksbankens styrränta kommer att nå över 4%, vilket innebär höjningar på 0,5-0,75 procentenheter under de kommande månaderna.

Inflationstakten i Sverige ökar ännu en gång.

Nu tror flera av storbankerna att styrräntan kommer landa på över 4%.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det var inga roliga siffror som presenterades under onsdagsmorgonen. KPIF landade på 9,4% att jämföra med 9,3% i januari. KPIF exklusive energi ökade med 9,3 procent i februari jämfört med 8,7 procent månaden innan.

Tidigare under veckan så hoppades många att Riksbanken skulle kunna lätta på räntehöjningarna, givet den oro som spridits i ekonomin efter att flera nischbanker kollapsat i USA.

Marknaden prisade in en höjning om 25 punkter - men nu ser det ut att bli exakt tvärtom.

Skruvar upp prognosen

Swedbank skruvar upp sin prognos efter de höga inflationssiffrorna och räknar med att Riksbanken höjer räntan med 0,5 procentenheter både i april och juni. Det skulle betyda att styrräntan, som i dag ligger på 3,0%, alltså toppar på hela 4%.

Handelsbanken är den enda av de stora bankerna som sedan tidigare pratat om en styrränta på runt eller över 4%. Bankens prognoschef Johan Löf skriver på Twitter att han är "skakad" av siffrorna och Handelsbanken tror att Riksbanken höjer räntan med 75 punkter i april, följt av ytterligare 50 punkter i juni. Det skulle innebära en styrränta som toppar på 4,25% till sommaren.

Nordea räknar med ytterligare räntehöjningar på 75 punkter, vilket innebär att styrräntan toppar på 3,75% i deras prognoser.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Förklarande artiklar

Dela med dig