Aktiespararna

Anna Breman varnar för dolda problem

Av Redaktionen
30 augusti 20182 min lästid

Allvarliga problem döljer sig bakom Sveriges starka tillväxt och statsfinanser, varnar Anna Breman, Swedbanks chefekonom, i en ny rapport.

Den politiska oro som kan utlösas efter valet sätter Sveriges ekonomi på prov.

I dag presenterar Swedbank sin makroekonomiska rapport för augusti, Swedbank Economic Outlook.

Anna Breman, Swedbanks chefsekonom, konstaterar att tillväxten i Sverige fortsätter vara starkt, trots avmattningen på bostadsmarknaden och slitningarna inom den globala handelspolitiken.

Swedbank räknar med att tillväxten i Sverige kommer att minska från en årstakt på 3 procent, som de senaste fem åren, till nedåt 2 procent under nästa år och 2020.

Även när det gäller jobb och investerar är Swedbank optimistisk. Den svenska exporten gynnas av att de stora ekonomierna i världen växer.

-Den främsta förklaringen till den starka tillväxten är en god global ekonomi, och att sysselsättningen i Sverige har fortsatt stig, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman i ett pressmeddelande.

Samtidigt varnar Swedbank för att det finns allvarliga problem i den svenska ekonomin som döljs av styrkan i tillväxten och statsfinanserna:

• Polariseringen på arbetsmarknaden kräver insatser med fokus på integration och utbildning.

• Dysfunktionell bostadsmarknad.

• Eftersatt infrastruktur

• Klimatkostnader. Sommarens extremväder sätter fokus på klimatförändringar och dess kostnader.

– Trots att den svenska ekonomin gått starkt har inte behovet av att lösa dessa problem minskat – tvärtom, säger Anna Breman.

Swedbank varnar också för att Sverige går mot ett valresultat som gör det svårt att bilda en stabil regering. En konsekvens av detta kan både blir att viktiga reformer inte genomförs och att det går ut över statsfinanserna när finanspolitiken tvingas expandera för att möta de enskilda partiernas önskemål.

Anna Breman igen:

– Behovet av långsiktiga, blocköverskridande politiska reformer är fortsatt stort.

Dela med dig