Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-30

Anna Svahn: ”Därför investerar jag i råvaror”

wysiwyg_image

Aktienörden Anna Svahn tipsar om choklad, kaffe och annat smått och gott till din portfölj i Unga Aktiesparares tidning Stock Magazine.

Läs mer om Unga Aktiesparare här

Vi talar ofta om att sprida våra risker, att inte lägga alla ägg i samma korg eller satsa alla kort på en och samma häst. Ändå gör vi ofta det när det kommer till sparande och investeringar. Att sprida ut sitt kapital i fem till sex olika branscher, i tolv till femton olika bolag, brukar vara en bra riktlinje för sitt aktiesparande. Det många dock glömmer bort är alla andra marknader som också erbjuder spännande möjligheter.

Läs mer: Succé för utdelningsportföljen

När jag talar om att titta på råvarumarknaden bemöts jag ofta av svar som att det skulle vara för svårt och att det därför väljs bort till fördel av bolag som Cloetta, Starbucks eller H&M. Man ska ju köpa det man förstår sig på heter det. Jag skulle vilja påstå att för att köpa just Cloetta, Starbucks eller H&M är det ändå viktigt att förstå de underliggande marknaderna för att kunna förutse framtida marginalförändringar i bolaget. Vad händer till exempel med Cloettas resultat om kakaopriset stiger eller sjunker, hur påverkas Starbucks av en missväxt som leder till minskad tillgång på kaffebönor och hur mycket bomull använder H&M i sin produktion?

Att titta på de underliggande marknadernas utveckling till de bolag man äger bör alltså vara en självklar del av en aktieanalys, och om man då ändå är där och tittar, så kan man även fundera över hur man kan diversifiera sin portfölj i fler tillgångsslag än bara aktier. Att fördela sitt aktiesparande i femton till sexton bolag ger en bra spridning i din aktieportfölj, men vad ska du göra med resten av portföljen?

Läs mer: Så blir du vinnare - trots en stökig börs

När det kommer till att investera finns inget rätt eller fel. Det finns lika många strategier som det finns investerare och huvudsaken är att man hittar en modell som fungerar för just en själv. För min del har det varit att inkludera jordbruksråvaror som kakao och kaffe men även det mer klassiska komplementet guld. Att sprida mina risker i andra tillgångsslag än aktier gör inte att jag står utanför marknaden, för jag är i flera marknader samtidigt, hela tiden.

/Anna Svahn, diversifieringsförespråkare och aktienörd

Texten är även publicerad i Stock Magazine nummer 2, som ges ut av Unga Aktiesparare.

wysiwyg_image

.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.