Aktiespararna

Anotos impopuläre vd kammade hem stort

Av Bolagsbevakningen
1 juli 20186 min lästid
Bildtext: Anotos styrelseordförande Jörgen Durban företrädde i egenskap av ombud majoriteten av rösterna på Anotos årsstämma.

Anotos vd skickar brev till kunderna med notis om att deras affärsförbindelse med Anoto avslutas. Det gör honom impopulär. ”All of my predecessors were nice. I became the biggest asshole in Anotos history”, sa vd Joonhee Won på årsstämman.

Många frågetecken reddes ut på stämman och vd hade en mycket uppriktig ansats i sitt stämmotal. Men mot slutet av stämman vässades tonläget. Avslutningsvis så rådde en närmast hätsk stämning.

Det var uppenbart att ordförande Jörgen Durban ville få stämman överstökad fortast möjligt. Flera småägare som rest långt för att delta i årsstämman ville istället få chansen att reda ut diverse spörsmål.

Vd hade för sin del liten förståelse för varför småaktieägarna var missnöjda, samtidigt som han var den första att erkänna att Anoto i historien inte hade levererat.

Viss språkförbistring rådde trots allt, även om det stora flertalet av stämmodeltagarna hängde med när vd höll sitt anförande på engelska. Framför allt var det svårt att veta om vd talade om dåtid eller nutid, exempelvis när han på engelska sade att han hade nått insikt om än det ena och än det andra.

Vd beskrev att han envetet förändrade Anotos affärsmodell. Många av kunderna, berättade han, hade inte betalat Anoto på flera år. Så kan det inte fortsätta, menade vd. Han ansåg att Anoto måste bli lösningsfokuserat, dvs. sälja lösningar till kunderna. Förr i tiden brukade Anoto hävda att kunderna själva fick stå för lösningarna.

Vd berättade att Anoto hade nya pennor på gång, däribland det han kallade ”Fingerprintpennan”. Den adresserar kunders behov av att veta vem det är som skriver med Anotos penna.

Det uppgavs att den sk. ”Fingerprintpennan” skulle komma ”under detta år”.

När det gällde Anotos affärsrelation med HP så blev många stämmodeltagare överraskade när vd uttalade att HP-projektet hade lagts på is för 1,5 år sedan.

Vad gäller Anotos turkiska partner klargjordes att denne hade beställt ett ovanligt stort antal test-pennor, inget mer. Partnern ägnade sig fortsatt åt en pilottest.

Vad gäller produktionskapaciteten gavs det positiva beskedet att kapaciteten tredubblats i Korea.

Inom hälsosegmentet går utvecklingen trögt, berättade vd. ”Där gjorde jag en missbedömning”, erkände han.

En fråga som ställdes på årsstämman rörde ”pennan i USA” och huruvida den fortsatt ägdes av Anoto. Vd förklarade att Anoto ägde ”den amerikanska pennan”, men att det var det amerikanska bolag, som hade använt Anotos teknik för att få ett FDA-godkännande, som ägde mjukvaran.

Varför är Anoto så okänt? undrade en aktieägare. Vd:s svar på det var att Anoto i historien hade lovat för mycket och alltför många gånger gjort sig skyldigt till att inte ha levererat.

”Jag betalar fortfarande advokaterna”, sade vd. ”Betalar är det i slutaändan aktieägarna som gör”, rättade honom Aktiespararnas ombud på stämman Åsa Wesshagen.

Åsa Wesshagen undrade vad som låg bakom förslaget till sänkt arvode till ordföranden. Styrelseordförande Jörgen Durban svarade själv på frågan: ”Det är mindre att göra”!

Aktiespararna röstade nej till det föreslagna nyemissionsbemyndigandet som kunde ge upp till 20 procents utspädning. Det finns strategiska affärer att göra, var bolagsledningens kommentar.

”Om ni har bra affärer att visa upp så kalla till en extra bolagsstämma. Aktiespararna kommer inte att säga nej till goda affärer” sade Åsa Wesshagen i replik.

Aktiespararna argumenterade mot att ge styrelsen optioner och mot incitamentsprogrammet till ledningen Åsa Wesshagen vädjade till styrelse och huvudägare att dra tillbaka förslaget om incitamentsprogram till vd och ledande befattningshavare. Hon frågade tentativt:

”Är ni en beslutsför styrelse här på stämman som kan fatta beslut om att dra tillbaka förslaget”?

Styrelseordförande Jörgen Durban deklarerade utan minsta tvekan: ”Vi kan sammankalla styrelsen, men jag tänker inte göra det”. Ordföranden tycktes uppfylld av att själv sitta på majoriteten av rösterna på stämman. Hur han röstade avgjorde, utan undantag, varje beslutsfråga.

Åsa Wesshagen sade i replik att Aktiespararna hade föredragit att stämman ajournerades för att styrelsen skulle sammanträda och få tänka över förslaget ännu en gång. ”Man släpper inte en corner till vd genom ett incitamentsprogram”, utbrast Åsa Wesshagen.

De röstmässigt dominerande storägarna; Nerthus Investments Ltd, In Hye Kim respektive Hagberg och Aneborn som företräddes av Jörgen Durban på stämman, var inte påverkbara trots att Aktiespararna upprepade gånger vädjade om att förslaget skulle dras tillbaka

Styrelsens ordförande förfäktade att incitamentsprogrammet var marknadsmässigt. ”Det är det pris vi måste betala för att behålla vår vd”, var ett annat argument som framfördes.

Åsa Wesshagen påpekade detaljen att kursen som programmet baserades på var den genomsnittliga slutkursen under en period och inte, såsom brukligt, en volymvägd snittkurs under en period.

Beslut om incitamentsprogram fattades genom att Jörgen Durban meddelade att han stödde förslaget.

Aktiespararna röstade med emfas nej till förslagen om incitament både till styrelse, ledning samt vd och reserverade sig, tillsammans med en liten grupp småägare, mot besluten.

Oavsett vad Aktiespararna och de andra småägarna som reserverade sig tyckte, så var stämmans beslut att Anotos vd skulle få delta i det kanske största belöningsprogrammet någonsin för en svensk börs-vd, mätt i utspädning.

”Det drar ett löjets skimmer över Anoto att stämman beslutat om ett incitament som potentiellt ger vd vad som motsvarar en corner. Det är unikt för ett svenskt börsbolag”! var Åsa Wesshagens kommentar.

Författare och bevakare: Åsa Wesshagen


Dela med dig