Aktiespararna

Är i en tjurmarknad - men så ska du agera på börsen nu

Av Eric Emanuelsson
14 december 20222 min lästid
"Läge att hämta andan och invänta en bättre melodi innan det åter kan vara dags att snöra på sig dansskorna igen".

Så sammanfattar Swedbank sina tankar kring att köpa aktier just nu, i en teknisk analys som de publicerat på Aktiellt.

De breda indexen på Stockholmsbörsen är upp över 20% sedan årsbotten och rent tekniskt betyder det att vi numera befinner oss i en tjurmarknad, och inte i ännu ett björnmarknadsrally.

Det kan låta positivt.

Men flera analytiker varnar för vad som komma skall.

Nu ansluter sig Swedbank till skaran som tror att det kommer erbjudas bättre köptillfällen på börsen under nästkommande år, än vad det gör just nu.

Swedbank tror dock att de avslutande veckorna på året kan bli positiva, men det beror mycket på vad Fed-chefen Jerome Powell säger på onsdagskvällens presskonferens, efter att han lämnat ett nytt räntebesked för USA.

"Kvällens räntebesked från Fed och kommunikationen under den efterföljande presskonferensen kan dock i stor utsträckning komma att avgöra rörelseriktningen för resten av året. Även om utfall och kommunikation skulle gå i linje med marknadens förväntningar finns det nu vidare utrymme för en vidhållen uppgångssekvens ytterligare en tid framöver", skriver banken.

Det som ligger i farans riktning under nästa år, är att marknaden lär byta fokus från ränteoro till recessionsoro.

Och då kan riskaptiten på marknaden försämras rejält, enligt banken.

"Förr eller senare kan också marknadens fokus skifta från inflationsoro till en ökad recessionsoro, vilket också skulle kunna komma att sätta ny press på riskaptiten i marknaden. Flertalet tekniska korrelations- och sambandsgrafer mellan ekonomisk utveckling, vinster och börsutveckling indikerar nämligen att risken alltjämt ligger på nedsidan. Den successivt lägre likviditeten i marknaden torde dessutom under inledningen av nästkommande år verka högst hämmande", skriver Swedbank.

Man avslutar med ett råd till alla privatsparare:

"Som privat investerare måste man ju dock inte dansa till varje låt som spelas. Med en teknisk vy som talar för att mer fördelaktiga tillfällen att öka exponeringen torde stå att finna längre fram och till lägre nivåer än vad börsen nu handlas till, kan det därmed vara läge att hämta andan och invänta en bättre melodi innan det åter kan vara dags att snöra på sig dansskorna igen.

Dela med dig