Aktiespararna

Är kollapsen här nu?

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
15 november 20186 min lästid

Allmän reflektion

November. November. November…

Det är mitten på månaden och solen lyser bokstavligen med sin frånvaro här i Stockholm. Någon form av märklig gråmulen dimma svävar runt huvudstaden och stämningen är dyster.

I likhet med övriga världen, är Stockholmsbörsen fortsatt svag och skärmen är fylld av illröda pilar. Mörka moln breder ut sig på makrohimlen och oroshärdarna blir allt mer verkliga.

Italien. Tvärnit i Kina. Brexit. ”Peak Apple”, mm – det är bara att välja.

Situationen påminner nästan om den amerikanska filmen ”The Road” från 2009, som skildrar en postapokalyptisk värld och kampen för överlevnad i en ogästvänlig miljö. Dansken Viggo Mortenson har huvudrollen i thrillern som är allt annat än en upplyftande rulle.

Trailer från ”The Road”

Nuläget

Riktigt så illa är det självklart inte ännu, varken i det svenska samhället eller på börsen.

Det blir dock allt tydligare att sämre tider är på väg. Den centralbanksfinansierade ekonomiska expansionen – som vi befunnit oss i sedan bottennivåerna 2009 - närmar sitt slut.

Vad som väntar runt hörnet vet ingen. Att det kommer bli skakigt är däremot givet.

Med en rekordhög global skuldsättning, uppluckrade internationella handelsförbindelser, extremväder på flera platser runt om i världen, utbredd resursutarmning och växande politiska motsättningar är det svårt att föreställa sig hur tillvaron kommer att se ut om 3 år.

Optimisten i oss hoppas att allt kommer att lösa sig. Tids nog har det alltid gjort det historiskt. Men i livet finns som bekant inga garantier – och även om gårdagen tenderar att vara en rättvis representation av morgondagen är detta långtifrån någon självklar sanning.

Är kollapsen här nu?

Många småsparare har varit snabba på köpknappen efter raset i oktober. Under förutsättning att konjunkturen tuffar vidare, är det - och har varit - ett sällsynt bra köpläge.

Många aktier är på pappret riktigt billiga och erbjuder en hög direktavkastning just nu.

Men är det verkligen så enkelt? Eller ska vi ned ytterligare en sväng innan vi bottnar på riktigt?

Det mesta tyder dessvärre på det sistnämnda, även om vi hoppas på det förstnämnda.

Om vinstcykeln de facto står i zenit blir det ingen rolig resa framöver. Om vi dessutom hamnar i en deflationsvåg drivet av demografi och skulder blir läget än mer utmanande.

Det är onekligen lätt att bli pessimistisk och måla en dyster framtidsbild. I dagsläget har vi inget bra svar på om ”kollapsen” med stort K har börjat eller om det återigen är falskt alarm.

Vi fick ett förskalv i februari – som snabbt glömdes bort under den heta sommaren. Nu står vi här med inledningsvis starka börsdagar som sakta, men säkert, slutar på tydligt minus.

Visdomsord från gurun

En deppig stämning präglad av allmän pessimism kan dock föra med sig något positivt. Investeringslegendaren Warren Buffett uttryckte det bäst själv:

Den främsta anledningen till låga priser är pessimism. Ibland är pessimismen utbredd eller genomträngande, ibland relaterad till ett företag eller en specifik sektor. Vi vill göra affärer i en sådan miljö, inte på grund av att vi gillar pessimism, utan för att vi gillar priserna pessimism producerar. Det är optimism som är den rationella köparens fiende.”

– Warren Buffett, år 1990 i styrelseordförandens brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway

Slutdiskussion

Precis som Buffett lär ut, är det goda fisketider just nu. Köpvärda bolag existerar i alla marknadsklimat och en del sektorer gynnas till och med av sämre tider.

Samtidigt måste man vara intellektuellt ärlig och fråga sig själv vad som händer med P/E-talet om ”e”:et faller kraftigt.

Billigt idag kan nämligen vara dyrt imorgon. Och vice versa.

Vi var initialt sugna på att plocka in den billiga hotellkedjan Scandic och närbesläktade fastighetsägaren

i portföljen denna vecka.

Men vid närmare eftertanke låter vi nog den investeringsidén mogna till nästa vecka.

Kanske är det ett tecken i tiden? Och kanske ska man blunda och köpa när det gör som ondast?

Vi väljer dock att sitta på händerna, stävja impulsen och betrakta hur marknaden utvecklas ytterligare en vecka. OMXSPI är i skrivande stund på 551 och SIXRX på 1099.

Med dessa ord avslutar vi torsdagens inlägg av Korta Portföljen. Utdelningen (4 kr) från Investor värmer dock i kylan.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan, alla positioner kvarstår från föregående vecka

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig