Aktiespararna

Här är årets bästa aktier

Av Redaktionen
13 mars 20243 min lästid
Vissa aktier har gått som tåget hittills under året.
Bland årets vinnaraktier hittar vi en länge nedtryckt lastbilsjätte, en butiksinredare och ett fastighetsbolag på ruinens brant.

OMXS30 är åter på all time high. Sett till utvecklingen i år är det dock en högst måttfull börsfest, OMXS30 är sedan årsskiftet upp drygt 4%, breda OMXSPI ungefär lika mycket. Aktiemarknaden var ju lite väl ränteoptimistisk kring nyår och januari bjöd på baksmälla.

Några aktier har dock tagit ut svängarna betydligt mer. På Stockholmsbörsens large cap-lista är det Traton, länge ett sorgebarn på börsen, som klättrat mest hittills i är med 53%. Lastbilsaktier har i medvind i största allmänhet just nu. I fallet Traton (med Scania, MAN, Navistar och Volkswagen Truck & Bus) bidrar ett starkt bokslut för 2023 med stigande vinstmarginal (justerade rörelsemarginalen Q4 8,7% mot 6,1% Q4 2022), en positiv guidning från bolaget för 2024 och höjda riktkurser från analyshusen till uppgången.

Scania har fortfarande högst marginal, 12,3%, men de andra tillverkarna närmar sig, delvis till följd av samordning med Scania. Efter kursrusningen är aktien i nivå med snittriktkursen hos analytikerna. P/E-talet på 6 för 2024 ser dock inte avskräckande ut.

Kan Saab leverera på alla orders?

Tvåa på storbolagslistan är Saab. Orsaken har knappast undgått någon. Sedan Rysslands invasion av Ukraina är aktien upp, 295%. Fortsatt upprustning i världen i kombination med Sveriges Natointräde har tryck upp kursen 39% i år. Även här är nu kursen i nivå med snittriktkursen. P/E för 2024 är nu uppe i 27. Det vill till att Saab kan leverera med bibehållna vinstmarginaler på all orderingång.

Bronsplatsen innehavs av Bioteknikbolaget Biotage som rusade efter en överraskande stark rapport för tredje kvartalet där man också höjde tillväxtmålet. Hittills i är Biotage plus 36%.

Bäst i år Large cap

  • Traton +53%
  • Saab +39%
  • Biotage +36%

Butiksinredaren rusar 69%

Går man längre ned i listorna så toppas midcapbolagen av butiksinredaren Itab, här är det främst ett oväntat framgångsrikt besparingsprogram som lyft aktien, Itab gick också ut med en omvänd vinstvarning i januari. Aktien är upp 69% i år.

Small cap-listans etta är lite motsägelsefullt ett bolag på ruinens brant. Fastighetsbolaget Oscar Properties har ett flertal gånger hotats av konkurs och drivs nu operativt av ordförande Peter Norman (före detta finansmarknadsminister), sedan vd (och ekonomichefen) hoppat av efter bara ett halvår i tjänst. När Oscar Properties i början av veckan lyckades undvika ett konkurshot steg aktien 40%. Totalt är aktien upp hela 257% i år. Börsvärdet är dock inte mer än drygt 200 miljoner och sedan toppnivåerna 2021 är kursraset fortfarande över 90%

Bäst i år mid cap: Itab +69%

Bäst i år small cap: Oscar Properties +257%

LÄS MER: Efter börsrekordet - detta talar för att börsen ska fortsätta upp

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig