Du är här

2017-07-04

Årets bästa fonder – så långt

Första halvan av 2017 har summerats.
Här är vinnarna och förlorarna på fondsidan.

Vi har nått juli månad och halva 2017 är över.

Dagens Industri har sammanfattat de bästa och sämsta fonderna på Pensionsmyndighetens fondtorg hittills

Efter att vi har passerat halvårsmärket för 2017 har svenska fondsparare haft en trevlig avkastning på Pensionsmyndighetens fondtorg på det stora hela. Genomsnittet för alla fonder har varit en uppgång på 5,4 procent, enligt Dagens Industri.

Den bästa fonden har varit C Worldwide Medical Small & Mid Cap. Den har gett spararna en avkastning på 28,1 procent det första halvåret. Fonden investerar i snabbväxande läkemedels-, biotech-, medicin- och hälsovårdsbolag. De största innehaven är Exact Sciences Corp som utgör 4,3 procent av portföljen. Portola Pharmaceuticals tar upp 3,7 procent av portföljen och så gör även Kite Pharma Inc.

Tvåa på listan återfinns Aktia Nordic Micro Cap som har gett spararna en avkastning på 22,1 procent under första halvåret. Det är en fond som investerar i nordiska småbolag. Det största innehavet är Sportamore AB med 4,1 procent av portföljvärdet. Cellavision står för 3,7 procent medan Broedrene (Bröderna) Hartman utgör 3,2 procent av portföljen.

De är stora förlorare

Det går dock inte att säga att Blackrock World Energy och Gustavia Proxypetroleum Energy har lyckats lika bra. Den sämsta fonden det första halvåret har varit Gustavia Proxypetroleum Energy. En fond som investerar primärt i olja. Den har gått ned med 28,1 procent det första halvåret. Största innehaven är Chevron, 9,0 procent, följt av Occidental Petroleum Corp, 7,3 procent, och British Petroleum som utgör 7,1 procent av portföljen.

Blackrock World Energy har presterat näst sämst – med en negativ avkastning på 21 procent. Det är en fond som investerar i energibolag och allra främst stora oljebolag. De största innehaven är Royal Dutch Shell, 9,7 procent, British Petroleum, 6,3 procent, och Exxon Mobil som utgör 6,1 procent av portföljen.

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.