Aktiespararna

Astra Zeneca gör miljardförvärv

Av Finwire/Redaktionen
19 mars 20242 min lästid
Läkemedelsbolaget Astra Zeneca förvärvar Fusion Pharmaceuticals.
Läkemedelsbolaget Astra Zeneca förvärvar Fusion Pharmaceuticals, som utvecklar radiokonjungat för behandling av cancer. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Förvärvet innebär ett stort steg framåt för Astra Zeneca att uppfylla sin ambition att förändra cancerbehandling och resultat för patienter genom att ersätta traditionella behandlingar som kemoterapi och strålbehandling med mer riktade behandlingar. RCs (radiokonjungat) har framträtt som en lovande modalitet för cancerbehandling under de senaste åren", skriver bolaget.

Transaktionen kommer att ske via ett dotterbolag till Astra Zeneca, som ska förvärva samtliga utestående aktier i Fusion till ett pris av 21 dollar per aktie kontant, samt en icke-överlåtbar villkorad värdeökning på 3 dollar per aktie kontant som ska betalas ifall en regulatorisk milstolpe uppnås.

Värdet landar på 2,4 miljarder

Den kontanta delen motsvarar en köpeskilling om cirka 2 miljarder dollar med en premie på 97 procent jämfört med Fusions stängningskurs 18 mars på 10,64 dollar och en premie på 85 procent jämfört med den volymviktade snittkursen på 11,37 dollar som var 30 dagar innan affären tillkännagavs.

Inkluderat för tilläggsköpeskillingen är värdet på affären cirka 2,4 miljarder dollar, en premie med 126 procent jämfört med stängningskursen för Fusion under måndagen. Transaktionen förväntas slutföras under andra halvåret i år efter sedvanliga godkännanden.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig