Aktiespararna

Återköpsprogram och höjd prognos – aktien rusar

Av Nyhetsbyrån Direkt
29 november 20182 min lästid

Gruvbolaget Lundin Minings nya prognos för åren 2019-2021 i kombination med beskedet om ett färskt återköpsprogram av egna aktier väntas få ett positivt mottagande av marknaden. Ökade kostnader i Portugal och en lägre zinkproduktion än väntat kan dock mildra entusiasmen något.

Den bilden ger ett par analytiker i snabbkommentarer efter nattens besked.

"Vi räknar med en positiv reaktion på Lundins reviderade treårsprognos, som indikerar högre produktion av koppar och nickel än tidigare, samtidigt som Candelarias livslängd förlängs", skriver RBC Capital Markets.

Bakom höjningen ligger framför allt en ny produktionsprofil för gruvan Candelaria i Chile, vars väntade livslängd förlängs med fem år till 2040. Dessutom tas den nya gruvan Eagle East i Michigan i bruk tidigare än beräknat, vilket innebär en högre nickelprognos.

Vad gäller zink sänker bolaget dock prognoserna.

"Vi tror att det positiva intrycket av koppar- och nickelrevideringarna i viss mån motverkas av den nedjusterade zinkprognosen i spåren av förseningar för expansionsprojektet i Neves-Corvo", fortsätter RBC.

Projektet väntas nu komma att kosta 320 miljoner euro, upp från 270 miljoner i den senaste bedömningen och 25 procent högre än den initiala bedömningen.

Även capex-budgeten på 745 miljoner dollar är högre än de 615 miljoner RBC väntat, uppger banken.

Lundin Mining meddelar också att bolaget avser att köpa tillbaka egna aktier för i storleksordningen 2,3 miljarder kronor, i runda tal 10 procent av antalet tillgängliga utestående aktier.

"Vi betraktar återköpsprogrammet som positivt, givet bolagets sunda balansräkning och attraktiva värdering", kommenterar Credit Suisse, som menar att den nya treårsprognosen särom "relativt i linje med" bankens egna estimat.

Även Credit Suisse noterar att capexbudgeten var högre än väntat. I bankens kalkyler låg en investeringsbudget om 680 miljoner dollar.

Aktien rusar

Lundin Mining stiger kraftigt på börsen. Vid lunchtid är aktien upp omkring 11 procent.

Dela med dig