Aktiespararna

Snart dags - på torsdag börjar Korta portföljen

Av Redaktionen
29 augusti 20233 min lästid
Robert Andersson analytiker Aktiespararna.
På torsdag den 31:a augusti återstartar Aktiespararnas mycket populära aktiva aktieportfölj: ”Korta Portföljen”. Inför säsongspremiären passar Aktiespararen på att ställa ett par frågor till portföljens förvaltare tillika analytiker på Aktiespararna, Robert Andersson.

På torsdag återstartar Korta Portföljen. Portföljen kommer att förvaltas av Robert Andersson som avser att äga några stabila storbolag tillsammans med några utbombade aktier som idag ser klart billiga ut.

Robert, sommarbörsen har bjudit på ganska sur utveckling, hur tror du att börsen utvecklas i höst?

Som vanligt är denna fråga den svåraste att svara på. Jag tycker generellt att sparare över tid bör vara fullinvesterade eftersom det är mycket svårt att lyckas pricka timingen av att både sälja och sedan köpa tillbaka en position. Min marknadstro är dock försiktigt negativ. Det har nu gått över 1,5 år sedan börsen toppade och det har historiskt varit ett läge då det har varit gynnsamt att köpa aktier. Det märks också tydligt på bolagens multiplar som har kommit ned rejält. Vad som ligger i den andra vågskålen är de stigande långräntorna. Min vy är att börsen varit alldeles för optimistisk i sin inprisning av att inflationen snabbt ska falla tillbaka vilket skulle innebära ett slut för räntehöjningarna alternativt till och med räntesänkningar. Jag väntar mig en ny sådan omprisning under hösten vilket skulle kunna innebära ett visst fall. Sedan att Q3 rapporterna dessutom ser ut att bli generellt svaga bör inte heller ge något större allmänt lyft på börsen.

Svårt läge, vad vill man äga för typ av bolag i dessa tider?

Jag tror att en blandning är det bästa. Jag gillar dels att äga stora bolag med begränsad konjunkturkänslighet, då dessa ofta har stått emot börsnedgångar, men kan ändå hittas till rimliga nivåer. Dels tycker jag också att det finns många bolag som tagit mycket styrk senaste året, för mycket. Därför anser jag att det finns många utbombade aktier som i dagsläget ser riktigt billiga ut. Att kombinera dessa utbombade aktier med några stabila storbolag tror jag kan vara en mycket bra grund i en portfölj.

Intressant! Denna säsong tar du över Kort Portföljen som ensam förvaltare, hur känns det? Kommer läsarna att märka någon skillnad?

Det känns väldigt inspirerande. Korta Portföljen är ett starkt varumärke och vi har många medlemmar som varje vecka gillar att läsa om våra förändringar och tankar kring börsen. Under förra säsongen drev jag portföljen tillsammans med Carl-Henrik Söderberg. De läsare som var med då kommer även att känna igen sig i årets portfölj. Självklart ändras dock marknaden hela tiden och likaså bör portföljen göra, så jag kan också garantera ett betydande gäng nya spännande case.

Härligt! Vi önskar Robert lycka till med portföljen som startar på torsdag!

Alla inlägg läggs som vanligt alltid ut på Aktiespararna.se. Nytt för förra året var att omallokeringen inte endast kan ske på torsdagar, när ett veckoinlägg alltid kommer ut, utan under samtliga av börsens öppettider. För att snabbt hänga med på när något nytt spännande köp eller sälj sker, signa upp dig på vår messengertjänst så får du alla Korta portföljens affärer i realtid, direkt i din telefon.

Fotnot: Korta portföljen är en kortsiktig aktieportfölj som drivs av Aktiespararnas analytiker Robert Andersson. Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar men också att generera överavkastning mot jämförelseindex.


Dela med dig