Aktiespararna

Att gå igenom sin första börskrasch

Av David Flatbacke-Karlsson
19 mars 20204 min lästid
Coronaviruset kom med all kraft och förändrade världen blicksnabbt. Inte minst har börsen tagit storstryk och rasat. Det är en helt ny sak att hantera för oss yngre sparare, skriver Aktiespararens David Flatbacke-Karlsson. 

Coronaviruset har satt sina klor i befolkningen världen över. 200 000 människor, troligtvis är det många fler, har konstaterats smittade av viruset och flera tusen har avlidit.

Fler och fler länder stänger igen mer eller mindre och att det kommer att bli stora konsekvenser för ekonomin, verksamheter och individer som förlorar sina jobb är ofrånkomligt.

Naturligtvis är en större nedgång på aktiemarknaden ingenting i jämförelse, men det nästan 30-procentiga raset på Stockholmsbörsen på en knapp månad har tagit många på sängen och fått flera att kasta in handduken.

Något helt nytt

För oss som är yngre, födda på sent 1980- eller under 1990-talet, är det med all säkerhet första gången vi upplever något liknande. Fallet från rekordhöga nivåer har gått brutalt fort och vi som har varit aktiva på marknaden under 2010-talet har tidigare varit förskonade från händelser av det här slaget.

Som yngre och mer oerfaren, jag själv stoltserar själv med snart 24 år på jorden och sitter i samma båt, är det lätt att drabbas av panik av ett sådant här skeende. Vi missade både dotcom-kraschen, it-bubblan och den stora finanskrisen 2008. Vi har mer eller mindre levt med stabila uppgångar över tid, trots mindre fnurror på tråden, och kunnat glädja oss åt att pengarna vuxit i värde i portföljen. För första gången tvingas vi nu se röda siffror och hur det vi sparar bara tappar i slagkraft.

Det är så klart oerhört tufft och ställer krav på ett starkt psyke. För det är mycket lättare sagt än gjort att tänka långsiktigt och hålla sig lugn när kastvindarna på marknaden inte tycks veta några gränser och att portföljen bara färgas mer illröd.

Men försök att ta ett djupt andetag och zooma ut ditt perspektiv. Det här kan nämligen vara ett utmärkt tillfälle att börja spara eller att öka på i de innehav som du redan har. Men det förutsätter att du agerar på rätt sätt.

Tänk klokt och behåll kylan

Om du har kapital som du inte behöver i närtid är det sunt att fortsätta månadsspara och sprida ut köpen i bolag som du tror på, som har en innovativ och lönsam affärsidé, en kvalitativ ledning, visat styrka i tidigare nedgångar och som har skapat värden över tid. Naturligtvis går det lika bra att satsa på fonder, om det känns mer aptitligt.

Diviersifiera din portfölj med innehav som verkar inom olika branscher och som är aktiva på olika marknader. Behåll din sparhorisont och lyft blicken. Kanske gör krisen så att nya framgångsrika idéer föds när både bolag och samhälle behöver tänka nytt?

Kortsiktiga pengar som du är i behov av ska du dock inte bara skicka in på börsen utan en plan. Men det ska du aldrig göra då snabba korrektioner sker då och då, även utan ett spökande coronavirus eller en oenighet om det så viktiga oljepriset.

En ung person har tiden för sig och faktum är att många av Stockholmsbörsens absoluta kvalitetsbolag nu har blivit bra mycket billigare och mer intressanta. Billigt kan absolut kan bli ännu billigare och det är absolut inte omöjligt att nya ras väntar på börsen. Ingen vet när virusspridningen bromsar, vilka konsekvenser den får eller när vi börjar bjudas på vändningar i världsekonomin och sentimentet.

Men om du har åldern inne, en ganska stor portion tålamod, en dos mod och investerar regelbundet talar mycket för att du kan ha en lönsam framtid lurandes runt hörnet med hjälp av ”Ränta-på-ränta-effekten”. Det visar även historien som har en tendens att upprepa sig.

Marknadsnyheter

Dela med dig