Aktiespararna

"Att köpa aktien på den här nivån brukar bli en bra affär"

Av Eric Emanuelsson
10 oktober 20235 min lästid
Peter Nelson är bland annat portföljchef på Carnegie Private Banking.
Stabila bolag med rimliga värderingar. Det är portföljchefen Peter Nelsons val till Carnegies svenska aktieportfölj just nu. ”Man vill ha bolag som har stabila marginaler i sin verksamhet och som kan hantera olika typer av miljöer på ett bra sätt”, säger han i en artikel på Carnegies sajt.

Peter Nelson är portföljchef på investmentbanken Carnegie. Han söker efter stabila bolag med rimliga värderingar när konjunkturoron är stor. Därför har han fyllt på med mer aktier i AAK, Hexagon, Skanska och SCA, för Carnegies svenska aktieportfölj.

Peter Nelson är portföljchef på Carnegie Private Banking. I en intervju på investmentbankens sajt konstaterar han att osäkerheten är ganska stor när det kommer till vart ekonomin är på väg. I det läget är det bäst att satsa på stabila bolag när man köper aktier.

”De ska ha hyfsad lönsamhet i rörelsen, klara av att efterfrågan går ned, och ha en stark balansräkning så att de inte behöver ta in kapital när räntan är hög. Nedsidan ska vara begränsad genom en rimlig värdering”, säger Peter Nelson.

Under hösten släppte investmentbanken den senaste uppdateringen av rapporten ”Allokering och portföljstrategi”. Där står det klart att Peter Nelson ökat i de svenska bolagen AAK, Hexagon och Skanska för investmentbankens svenska aktieportfölj.

Tror på AAK

Vad det gäller AAK konstaterar Peter Nelson att bolaget har lyckats växa väldigt bra historiskt med runt 10% vinstökning varje år i tio års tid. Rapporterna för Q1 och Q2 var dessutom urstarka, något som fått vinstprognoserna att justera upp lite grann, men Peter Nelson anser att det inte syns i kursutvecklingen.

”Aktien är inte billig, men tillväxtprofilen gör värderingen rimlig”, säger han i Carnegies intervju.

(Senare under tisdagseftermiddagen kom AAK med en omvänd vinstvarning och aktien rusade närmare 13%)

Hexagon har haft det jobbigt i år på börsen och är i skrivande stund minus nästan 14% sedan årsskiftet.

Aktiespararna har tidigare rapporterat om den säljrapport som blankarfirman Viceroy släppte om bolaget tidigare i år, samt en Q2-rapport som inte föll marknaden i smaken.

Köpläge i Hexagon

Flera är dock experterna som dels pekat ut Viceroys rapport som strunt, dels nämn att aktien är köpvärd på nuvarande nivåer.

”Hexagon har bra historik på tillväxt och lönsamhet. Aktien brukar vara dyr, men just nu är det inte det”, säger Peter Nelson och fortsätter:

”Att köpa Hexagon på dagens värderingsnivåer brukar bli en bra affär”.

Skanska är en annan aktie som varit i ropet under de senaste veckorna. I slutet av september gick Nordeas aktiestrateg Martin Björsell ut och köprekade aktien och skrev bland annat att den handlas till historiskt låga värderingsmultiplar samtidigt som han tror att vinsten bottnar i år för bolaget, för att sedan vända uppåt under 2024 och 2025.

Någon vecka senare meddelade Swedbank att man tar in Skanska i sin Fokusportfölj och banken förklarade att man ser god vinst- och utdelningstillväxt de kommande åren.

Flera gillar Skanska

Skanska är plus drygt 7% sedan årsskiftet och efter att aktien fallit något under sommaren så har den återigen repat sig och gått bra.

Men trots den positiva kursutvecklingen så är aktien inte dyr, enligt Peter Nelson.

”P/E 10 är oftast en bra köpnivå”, säger han till Carnegie.

Han säger vidare att många nu tycker att byggsektorn inte är jättekul, men den lär inte klappa ihop helt. Och inom infrastruktur ser utvecklingen bättre ut.

”Skanska är också ett internationellt bolag med ganska mycket infrastrukturprojekt, inte minst i USA. Och så har Skanska en jättestark balansräkning i botten, som är ett av de tydligaste argumenten för att äga aktien. Skanska kommer att kunna dela ut pengar även om konjunkturen viker”.

SCA intressant nu

Den fjärde aktien som Peter Nelson tagit in i investmentbankens svenska aktieportfölj är SCA.

Anledningen är att Peter Nelson spår att en bottenkänning i skogssektorn, då massapriserna har börjat röra sig uppåt under hösten, vilket brukar vara den första vändningssignalen.

”Vissa sågade trävaror och kartong ser ut att ha bottnat ut också. Det gör SCA intressant: Bolaget borde ligga före i fas, även kursmässigt. Dessutom har SCA en stark balansräkning med mycket skog, vars värde motiverar mycket av aktiekursen. Industridelen får man nästan på köpet, och där borde vinsterna börja stiga 2024”, säger Nelson i intervjun avslutningsvis.

Carnegies placeringshorisont i det här sammanhanget är 6–12 månader.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig