Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-19

Åtta aktier att lägga i julportföljen

wysiwyg_image

Att ge bort en stabil och diversifierad aktieportfölj är en alltid lika väl fungerande julklapp. Här listar Aktiespararens experter åtta spännande bolag i gåvotider och bjuder på rimstuga.

Julen närmar sig och det innebär gåvotider. Årets julklapp blev det återvunna plagget, men en stabil aktieportfölj är en vass utmanare.

Tillvaron inför den uppskattade julhögtiden brukar kännetecknas av stress och klapphets för många svenskar. Att hitta genomtänkta gåvor är sällan enkelt och många skjuter därför upp inköpen till sista stund, kanske till och med till julafton. Ibland fungerar strategin, ibland inte.

Ett mer säkert kort är att i stället satsa på något så tidlöst som en egen pengamaskin. Även om tankarna naturligtvis vandrar till alkemisterna på Brunkebergstorg och deras flitigt använda sedelpress, syftar vi i det här fallet på en aktieportfölj.

Med en borttagen arvs- och gåvoskatt finns möjligheten att ge bort en gåva som har alla förutsättningar för att kunna fortsätta att ge, år efter år. Det är också en gåva som du med gott samvete kan unna dig själv – som varken hamnar på vinden eller samlar damm.

Aktiemarknaden har varit en skakig historia under större delen av 2018, men bolagen skapar värde varje dag, både för sina kunder och för sina aktieägare.

Ingen kan tajma marknaden perfekt, men över tid har aktier varit det överlägset bästa tillgångs­slaget att spara i.

MISSA INTE: Podcast: Julspecial – tre spännande investmentbolag

Mot denna bakgrund kommer därför förslag på åtta svenska aktier som passar utmärkt att lägga under såväl granen som i byrå­lådan med tillhörande inspiration till julrim.

När du ska lägga något under granen, helst för barnen, vad passar bättre än … Lundbergföretagen

Fredrik Lundbergs investmentbolag har halkat efter bredare börsindex under 2018. Portföljen är fylld med substans och elegans, både i form av en välskött fastighetsrörelse i bolagen Hufvud­staden och Fastighets AB L.E. Lundberg samt en växande industri­- och skogsrörelse. För en långsiktig investerare är aktien ett givet val, inte minst med tanke på substansrabatten.

Med koll på tillväxt och risker, för den bästa färden här får du … Industrivärden

Industrivärden bildades av Handelsbanken år 1944. Huvudägare sedan 2015 är Fredrik Lundberg. Förutom ett stort innehav i Handelsbanken ger portföljen exponering mot ledande industribolag som till exempel Sandvik och Volvo. Aktien lockar med en stor substans­rabatt och en rejäl potential för portfölj­bolagen 2019.

Det kanske tar en stund och allt kommer inte under en blund – men på sikt blir du mer förmögen genom … Öresund

Mats Qviberg har gjort sig känd som en erkänt skicklig investerare med näsa för bra affärer. Genom att investera i investmentbolaget Öresund, som han är ordförande i, kan du ta rygg på honom. Aktien, som har stigit omkring 2 000 procent sedan börsnoteringen 1998, har blivit en småspararfavorit. Bland innehaven finns spännande aktörer som Catena Media, Bahnhof och just Svolder men även mer säkra kort i Scandi Standard och Fabege. Mixen talar för fortsatt framgång.

En stabil bas med spännande knorr, nu får du slantar i … Investor

En aktie som fungerar utomordentligt som grund i samtliga portföljer. Lång­siktiga huvudägare i familjen Wallenberg, en bred, diversifierad portfölj av innehav som består av såväl börsnoterade storbolag inom olika branscher, så som Atlas Copco, Saab och Ericsson, och onoterade, spännande verksamheter. Utdelningen brukar vara konsekvent och aktien handlas dessutom till substans­rabatt på runt 25 procent.

Avkoppling och vila i all ära, men vad passar bättre för action i småbolag än … Traction

Trots en fantastisk kursutveckling är investmentbolaget Traction fortfarande något av en doldis på Stockholmsbörsen. Familjen Stillström sitter vid rodret och navigerar förvisso försiktigt, men mycket framgångsrikt bland börsens mindre bolag. I portföljen finns såväl noterade innehav samt en onoterad del. Hela 41 procent av portföljvärdet återfinns i räntebärande placeringar och kassa. Traction är väl rustat för sämre tider – som brukar innebära bra affärer.

Oavsett din ålder, är det svårt att gå fel med detta välskötta … Svolder

Svolder är en svårslagen investmentbolags­favorit med fokus på små och medelstora företag i Sverige. Aktien, som närmast kan liknas vid en billig småbolagsfond, har sedan starten för 25 år sedan levererat en genomsnittlig total­avkastning på imponerande 15 procent per år. Bolaget styrs av duktige vd:n Ulf Hedlundh och koncernen har kanske Sveriges snyggaste årsredovisning. I portföljen finns marknadsledande bolag som Troax och Garo samt en rad andra spännande innehav.

Något att lägga i byrålådan där du bor, kanske till din mor eller bror, här är ett gäng aktier i … Latour

Latour handlas i nuläget med en viss substanspremie. Men det är välförtjänt. Gustaf Douglas har skapat fantastiska aktieägarvärden genom årens lopp. En investering innebär inte bara långsiktiga huvud­ägare och exponering mot bolag som Securitas, Fagerhult, Sweco och Loomis utan även en möjlighet att få ta del av tillväxten i bolagets helägda, onoterade rörelser.

Din dröm är att bli rik, dra nu nytta av din andel i … Kinnevik

Vill du ha exponering mot teknik- och internetutveckling? Då är familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik ett givet val för dig. E-handelsraketen Zalando utgör det största innehavet medan bolag som Tele2 och Millicom också tar stor plats. Kinnevik investerar vitt och brett i nya verksamheter, i såväl börs- som onoterad miljö, och letar ständigt efter nästa, stora succé.

Christoffer Ahnemark/David Flatbacke-Karlsson

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.