Aktiespararna

Åtta års prisuppgångar är nu raderade

Av Finwire/Redaktionen
2 januari 20242 min lästid
Robert Boije.
De svenska bostadspriserna föll under december. I snitt föll priserna med 1,5 procent och nedgången har nu varat i fyra månader i rad. Det visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.

Villapriserna backade med 1,4 procent medan lägenhetspriserna sjönk med 1,7 procent.

Lägenhetspriserna på samma nivå som 2015

Den starka våren gjorde att priserna under helåret 2023 backade med 0,8 procent. Realpriserna är nu tillbaka på nivåer från 2015 för lägenheter och 2016 för villor, enligt SBAB.

Priserna är ned 16 procent sedan toppen våren 2022. Lägenhetspriserna har backat med knappt 12 procent och villapriserna med drygt 18 procent.

"December var den fjärde månaden i rad med fallande bostadspriser och trenden indikerar fortsatt fallande bostadspriser", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han fortsätter:

"Med tanke på de fortsatt stora ränteuppgångarna och den höga inflationen får man nog ändå säga att bostadspriserna i Sverige har uppvisat stor motståndskraft sett till helåret 2023. De senaste fyra månadernas prisfall vägs nästan upp av prisuppgångarna under våren", säger Robert Boije.

"Stora förmögenhetsförluster"

SBAB upprepar att man räknar med att priserna faller med 20 procent innan det vänder.

Boije menar att stora förmögenhetsförluster skett nu när priserna backat. I reala mått har villapriserna fallit med upp emot 30 procent, vilket är i nivå med 1990-talskrisen.

"Det har pratats mycket om de stora förmögenheter många bostadsägare har gjort sig på bostadsmarknaden. De som köpte sin lägenhet 2015 eller villa 2016 har i och med prisfallen sedan förra våren och med hänsyn tagen till den höga inflationen dock inte haft någon real prisuppgång alls på sina bostäder sedan dess. För de som i stället köpte på pristoppen våren 2022 har det nominella prisfallet i kombination med den höga inflationen medfört stora reala förmögenhetsförluster som kommer att ta tid att hämta igen", säger Robert Boije.

LÄS MER: Fler mäklare tror på stigande lägenhetspriser 2024

LÄS MER: Så ska du göra med bolåneräntan 2024

Dela med dig