Aktiespararna

Attraktiv verkstadsjätte: ”Möjlig extrautdelning”

Av Nyhetsbyrån Direkt
22 oktober 20182 min lästid

Efter den senaste tidens svaga kursutveckling ser Volvoaktien attraktiv ut, anser Kepler Cheuvreux. Tredje kvartalets orderingång och resultat var starkare än väntat samtidigt som det finns möjlighet till extrautdelning framöver.

Det skriver Kepler Cheuvreux i en analys, där rekommendationen för Volvo höjs till köp (behåll), vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om. Riktkursen sänks däremot till 160 kronor (180), vilket kan ställas mot att Volvo handlas till drygt 134 kronor på måndagsförmiddagen.

I analysen tar Kepler Cheuvreux upp att de starka kvartalssiffrorna delvis kan hänvisas till att efterfrågan och därmed beställningar har tidigarelagts och Kepler påminner om att det är en cyklisk industri.

Kepler Cheuvreux uppmärksammar också att emissionsproblemen, som Volvo nyligen informerat om, är oroande men konstaterar att det inte är något "dieselgate". Analysen är att det sannolikt kommer att leda till en kostnad för att återkalla fordonen och åtgärda problemen.

När Volvo har rett ut hur stor kostnaden blir för att åtgärda emissionsproblemet kommer fordonskoncernen troligen att kunna göra en extrautdelning om minst 5 kronor, utöver den ordinarie utdelningen om 4:50 kronor, enligt Kepler Cheuvreux.

Andra analytikerreaktioner efter Volvorapporten:

* DNB Markets har sänkt riktkursen till 141 kronor (155) och upprepar behåll för aktien. Med en exponering mot två av de mest cykliska sektorerna har framväxande signaler på en avtagande cyklisk tillväxttrend ökat risken i Volvo, menar DNB.

* Pareto Securities upprepar sin köprekommendation för Volvo men har dragit ned riktkursen till 190 kronor (195). Fokus på utsläppsproblemet har lett till en överdrivet negativ kursreaktion i Volvo-aktien, tycker Pareto som håller sina estimat i stort sett oförändrade och tycker att aktien är ett fynd vid den här kursen.

* Morgan Stanley står fast vid sin rekommendation undervikt, efter rapporten. Investmentbanken tycker att det är svårt att ur ett makroperspektiv förutspå större fortsatta förbättringar inom Lastbilar och VCE.

Dela med dig