Aktiespararna

Attraktivt ingångsläge efter kollapsen

Av Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark
9 maj 20187 min lästid

Allmän reflektion

Efter en lång väntan är värmen äntligen här.

Humöret är på topp och den ljusare tillvaron ger energi.

Samtidigt gäller det att passa på när solen skiner i Sverige. Vi rekommenderar därför alla följare av Korta Portföljen att ta en paus från skärmen och gå ut i naturen kommande dagar.

Särskilt kvällspromenaden är ett ypperligt tillfälle för reflektion och eftertanke gällande livet i största allmänhet. Kvällspromenaden är också ett utmärkt tillfälle för att arbeta genom tankarna på vårt område med placeringar och börsaffärer.

Specialuppdatering

Eftersom börsen är stängd under morgondagen (och det är halvdag på börsen, som stänger 13.00, idag) gör vi en kortare uppdatering av Korta Portföljen så här på onsdagen, något som skiljer sig från den traditionella torsdagsuppdateringen.

I vanlig ordning händer det dock mycket på marknaden och aktiekurserna rör sig kraftfullt.

Denna vecka ser vi en intressant möjlighet i form av:

Clas Ohlson

  • Vi tar en inledande position i detaljhandelsbolaget Clas Ohlson till kurs 82,7 kr
  • Aktien analyserades i nummer 5, 2018 av Aktiespararen (senaste numret)
  • Efter kapitalmarknadsdagen har aktien återupptagit sin nedåtresa på börsen
  • Aktien handlas nu runt mycket intressanta nivåer, både i absoluta och relativa värderingstal
  • Att stirra sig blind på värderingsnivåer medför alltid en risk för så kallade ”värdefällor”, men enligt vår mening finns det flera faktorer som ger stöd åt investeringstesen och den låga värderingen lockar (se EV/EBIT-grafen nedan)
  • Hela caset och analysen läser ni i senaste numret av tidningen Aktiespararen
  • I korthet är koncernens innovationskraft hög, flera nya koncept lanseras och bolaget har en tydlig strategi för att anpassa sig i den nya och krävande miljön av e-handel och digitalisering
  • Just nu befarar aktiemarknaden det värsta på marginalsidan (vilket åskådliggörs i EV/SALES-grafen kontra rörelsemarginalen nedan)
  • Även om prispressen är hård i branschen och koncernens aviserat ny finansiella mål med lägre marginalguidning på kapitalmarknadsdagen, bedömer vi att marknaden överreagerat, åtminstone på kort sikt
  • Mycket negativt är således inprisat i kursen och vi känner att Risk/Reward är till vår fördel
  • I närtid presenteras försäljningssiffror för april nästa vecka (försäljningen under mars var riktigt stark och aktien tog ett glädjeskutt), medan bokslutet publiceras den 8 juni
  • Riktkursen sätts till 115 kronor och placeringshorisonten är 3 månader

Värderingen

Grafen visar den historiska värderingen mätt som EV/EBIT

Som ni kan se ovan, handlas Clas Ohlson för närvarande långt under historiska genomsnitt för det skuldjusterade nyckeltalet EV/EBIT. Såväl medianen som medelvärdet ligger väsentligt högre än rådande läge. 

Utmaningarna är självklart välkända för koncernen, något som medför att historiska värderingsnivåer inte är helt representativa i dagens läge.

Men vi finner ändå ett stort värde i marknadens rådande prissättning av den 100-åriga och välkända, svenska detaljhandelskedjan.

Marginaltrender och aktiemarknads prissättnining av försäljningen

Ovan visar utvecklingen för koncernens rörelsemarginal och aktiemarknadens värdering av försäljningen (mätt som det skuldjusterade nyckeltalet EV/SALES)

Marginaltrender och marknadens värdering av försäljningen går vanligen hand i hand.

Notera dock avvikelsen efter kurskollapsen på sistone - marknaden befarar en betydande marginalerosion framöver.

Även om en viss press är oundviklig (e-handel, digitalisering, etc), är vår bedömning att marknaden är för pessimistisk här.

Arcus

  • Vi väljer att sälja av hela positionen i norska spritbolaget Arcus till kurs 42,3 kr
  • Aktien, som är utpräglat defensiv, har rört sig sidledes under en längre tid
  • Rent operativt har den underliggande rörelsen överraskat på nedsidan
  • Även om bolaget är spännande på sikt, ser vi inga betydande triggers i närtid
  • Totalavkastningen (ink utdelning och NOK-förstärkning) på placeringen blev -5 procent

Indutrade

  • Vi väljer hyvla positionen i teknikhandelskoncernen Indutrade till kurs 215 kr
  • Kvartalsrapporten för några veckor sedan kom in under förväntan
  • Ledande indikatorer har samtidigt kommit in på nedsidan i Europa på sistone
  • Mot den bakgrunden riskerar kursen att pressas framöver
  • Sammantaget viktar vi ned positionen och den nya storleken är 4,2 procent

Övriga händelser

Trelleborg handlas återigen kring nivåer där aktiekursen stött på patrull vilket nedanstående kursgraf tydligt illustrerar. Vi har tidigare sålt av en del aktier kring dessa nivåer, men vi väljer att behålla den nuvarande positionen på 3 procent intakt.

Investor handlas exklusive rätt till utdelning idag (8 kr först, därefter kommer resterande 4 kronor under hösten). Utdelning har även kommit från största innehavet Loomis (https://old.aktiespararna.se/popin/3440) (9 kr per aktie), som närmar sig riktkursen 350 kr med stormsteg efter den starka rapporten förra veckan.

Vi kan även konstatera att oljebolaget Tethys (som såldes på högre kursnivåer förra torsdagen) åkt på rejält med stryk efter gårdagens rapport. Aktien kommer handlas exklusive utdelning kommande dagar, något som väntas pressa aktien ytterligare.

Vi följer situationen noga och återkommer om vi väljer att köpa in Tethys-aktien igen.

Portföljen i sin helhet finner ni nedan

Christoffer Ahnemark & Carl-Henrik Söderberg

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Dela med dig