Aktiespararna

Avanzafonden årets sämsta aktiefond

Av Redaktionen
28 maj 20242 min lästid
Rusning när fonden startade för ett år sedan - i år är den ned 8,5%.
Småspararfavoriten Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest har haft ett tufft 2024 och placerar sig i botten bland alla aktiefonder.

När Avanza för ett år sedan lanserade Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest kastade sig spararna över fonden. Antalet ägare i fonden är nu runt 29 000. Fonden ska spegla den kontroversiella finansprofilen Cathie Woods fond ARK Innovation ETF.

Fonden har ett globalt mandat och ska investera i bolag vars produkter och tjänster kan förändra en bransch eller en ekonomi i grunden. Exempel på det är artificiell intelligens, robotisering och energilagring.

Tesla största innehav

Nästan allt, 96%, ligger nu dock i amerikanska bolag. Största innehavet är Tesla (10,45% av portföljvärdet), därefter följer fintechbolaget Coinbase Global som driver en av världens största kryptobörser. Trea på listan är Block, verksamt inom finansiella tjänster och mobila betalningar, därefter följer Roku som säljer system för streaming.

När fonden lanserades av Avanza sade Jesper Bonnivier, vd för Avanza Fonder, att sparare som funderade på att investera ska ”ha ett långsiktigt sparperspektiv och kunna tolerera stora kurssvängningar”.

Det var så här i efterhand kloka ord. Fonden har i och för sig stigit med knappt 12% på ett år. Det är dock långt sämre än jämförbara index, både Nasdaq och S&P är upp nästan 30% (exkl. utdelningar) under samma period.

I år har det gått riktigt dåligt. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest är tillsammans med Handelsbankens Brasilienfond årets sämsta aktiefond, registrerad i Sverige, enligt Morningstars data. Fonden har tappat 8,5% under det annars positiva börsåret 2024. En viktig förklaring till den svaga utvecklingen är innehavet i Tesla, vars aktie i år är ned nästan 28%.

LÄS MER: Dubbla avkastningen i investmentbolag

LÄS MER: Nettosparandet i fonder fortsatte i april

LÄS MER: Morningstars kritik mot ARK Invest: Har helt enkelt underpresterat

Fonder

Dela med dig