Aktiespararna

Avanzas vd: "En siffra som är helt outstanding"

Av Annelie Östlund
19 januari 20244 min lästid
Gunnar Olsson, Avanzas tf vd.
Avanza levererade en rapport för fjärde kvartalet som var bättre än analytikernas förväntningar. ”De viktigaste siffrorna är nettoinflöde och nykundinflöde, och våra siffor är outstanding”, säger Gunnar Olsson, nätbankens tf vd till Aktiespararna.

Avanzas rörelseresultat för fjärde kvartalet uppgick till 580 miljoner kronor för fjärde kvartalet vilket kan jämföras med analytikernas konsensusprognoser på 556 miljoner, enligt Modular Finance sammanställning.

Räntenettot – som blivit Avanzas viktigaste intäktskälla i spåren av ränteuppgångarna – ökade med 17 % jämfört med motsvarande kvartal 2022 och landade på 431 miljoner kronor.

Nu ligger räntesänkningar i korten. Hur påverkar det Avanza?

”Vi får se vart räntorna tar vägen. Många pratar om att vi ser en platå, andra pratar om att det kanske går ned lite snabbare. Om räntorna börjar gå nedåt kommer det förmodligen att sätta press på vårt räntenetto kortsiktigt. Är det låga räntor blir det inte så mycket marginal att jobba med”, säger Gunnar Olsson, och fortsätter:

”Men i takt med att marknadsräntorna går ned så skulle vi också kunna få se en större handelsaktivitet. Och då ser vi framför oss att det kompenserar för pressen på räntenettot – över tid. Det är ganska osannolikt att det sker samtidigt. Men över tid ser vi att vi har en bra mix i vår affärsmodell.”

"Helt outstanding i Sverige"

Nettoinflödet uppgick till 18 100 miljoner kronor under fjärde kvartalet vilket var en minskning om 15 % jämfört med tredje kvartalet. Men en rejäl ökning jämfört med 2022 då nettoinflödet var negativt. Nykundsinflödet mer än fördubblades jämfört med motsvarande period förra året och uppgick till 27 900 stycken.

”Om du tittar på nettoinflödet så är det drygt 72 miljarder kronor på helåret. Det är en siffra som är helt outstanding i Sverige. Bara under tredje kvartalet landade var tredje sparkrona som kom in i sparmarknaden, hos Avanza. Det där är extremt starka siffror”, säger Gunnar Olsson och fortsätter:

”Under pandemiåren hade vi visserligen ännu större tillväxt vad gäller nettoinflöden. Men jämfört med våra kollegor i branschen sticker de här siffrorna ut extremt positivt. Som vi ser det är nettoinflöde och nykundsinflöde de kanske viktigaste siffrorna att titta på. Det bygger den långsiktiga affären.”

Courtagenettot minskade samtidigt som en följd av lägre handelsaktivitet.

”Det har varit lägre under 2023 beroende på en lägre aktivitet. Men vi har 1,1 miljoner kunder som äger aktier. Långt ifrån alla är aktiva i det klimat vi haft under året. Men vi såg exempelvis under december att när vi hade några bra dagar på börsen – och aktiviteten studsade upp – så finns det en otrolig kraft i vår kundbas.”

Lär bli fler nya fonder för Avanza

Avanzas eget fondbolag har passerat 100 miljarder i förvaltat kapital. Samtidigt lanserades två nya egna fonder under kvartalet. Är planen fler egna fonder?

”Jag ser framför mig att vi kommer att utveckla nya fonder även framåt. Det finns ett stort intresse för det. När vi tycker att det saknas något på fondmarknaden eller att vi tycker något är felprissatt, så går vi gärna in och skapar en egen fond.”

Under 2023 har Avanza lanserat fem nya fonder.

”Vi har totalt sett 23 egna fonder och det tickar på väldigt, väldigt bra. Även här kan vi prata om nettoinflöde. Av det nettoinflöde som kom in i den svenska fondmarknaden under fjolåret, så landade faktiskt 35 % på Avanzas plattform.”

Kostnaderna för helåret uppgick till drygt 1,1 miljarder, vilket var något lägre än vad Avanza prognosticerat. Vad är prognosen för nästa år?
”Vi ökade kostnaderna under 2023 med cirka 11 %, och mycket var drivet av inflationen. Under 2024 räknar vi med en kostnadsökning med 9,5 %. Vi vill fortsätta att satsa och bygga vårt erbjudande. Och det kostar pengar. Om förra årets kostnadsökning handlade mycket om inflation så ska årets kostnadsökning handla mer om att vi bygger nya saker”, säger Gunnar Olsson.

LÄS MER: Analytikern om Peabs vinstvarning

LÄS MER: Vi gör om i vår Basportfölj - köper kvalitetsbolaget på rea

Dela med dig