Aktiespararna

Avanzas vd Rikard Josefson lämnar

Av Finwire/Redaktionen
5 april 20231 min lästid
Nätmäklaren Avanza Banks vd Rikard Josefson.
Sven Hagströmer om avhoppet: Beskedet var oväntat

Nätmäklaren Avanza Banks vd Rikard Josefson avser att lämna sin roll, enligt ett pressmeddelande.

Josefson kommer att sluta som vd senast den sista juni 2024. Avanza inleder omgående arbetet med att hitta en ersättare. Om en sådan inte hittats förrän Josefson lämnar, kommer vice vd Gunnar Olsson att kliva in som tillförordnad vd.

Josefson har varit vd för Avanza sedan november 2017. Han lämnar för att ha mer tid till annat.

"Efter 37 operativa år i bankbranschen känner jag att det kommer att vara dags för andra uppdrag och har förhoppningar om att då ägna mig åt styrelsearbete och andra uppdrag där min kompetens och erfarenhet kan komma till nytta", säger Josefson i en kommentar.

Dagens industri har kontaktat Avanzas största ägare och styrelseordförande Sven Hagströmer om avhoppet. Hagströmer uppger att beskedet var oväntat men att han har full förståelse för beslutet.

"Det är bara att acceptera att han vill få mer tid för annat och inte ansvara för 700 anställda och 1,8 miljoner kunder", säger Hagströmer.

Josefsons vd-tid på Avanza har varit lyckad. Förutom att bolaget vuxit med över en miljon kunder och lockat till sig drygt 400 miljarder kronor i sparkapital, har aktien utvecklats klart bättre än index. Totalavkastningen är 335 procent mot Stockholmsbörsens 65 procent.

Marknadsnyheter

Dela med dig